AVERTISMENT - Se prognozeazå o evolutie ascendenta a raspandirii virusului
Gripa se extinde in tara noastra. Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ieri ca la nivel national sunt diagnosticate 80 de cazuri de gripa, din care 32 in Bucu

AVERTISMENT - Se prognozeazå o evolutie ascendenta a raspandirii virusului
Gripa se extinde in tara noastra. Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ieri ca la nivel national sunt diagnosticate 80 de cazuri de gripa, din care 32 in Bucuresti. In urmatoarele doua saptamani se asteapta o crestere a numarului de cazuri.

Mircea Manuc, secretar de stat la Ministerul Sanatatii Publice, sustine ca infectiile acute de cai respiratorii, precum si cazurile de gripa sunt sub nivelul maxim asteptat. Fata de saptamana trecuta, infectiile respiratorii au crescut cu 20%, totusi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut sunt cu 20% mai putine cazuri. In judetele Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Mures, Sibiu, municipiul Bucuresti, Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea evolueaza focare locale, morbiditatea crescand cu peste 20% fata de media a trei saptamani anterioare. In perioada 1-30 ianuarie 2008, Institutul Cantacuzino a confirmat in laborator 80 de cazuri de gripa, repartizate astfel: Bucuresti - 32 de cazuri; Iasi - 23 de cazuri ; Constanta - 13 cazuri; Brasov - 3 cazuri; Buzau si Galati cate doua cazuri; Cluj, Sibiu, Suceava, Vrancea si Mures, cu cate un caz.

In ultima saptamana de raportare, 21-27 ianuarie a.c., s-au inregistrat 115 cazuri cu diagnostic clinic compatibil cu gripa, din care au fost internate 70, cele mai multe in jutetele Bistrita-Nasaud si Iasi. Nu s-a consemnat nici un deces.
In judetele Buzau, Iasi, Constanta, Vrancea, Mehedinti si Botosani s-a luat masura restrictionarii accesului vizitatorilor in sectiile cu risc crescut de imbolnavire din spitale.

Potrivit datelor prezentate de dr Mircea Manuc, a crescut numarul zilelor de concedii medicale pentru infectii respiratorii si pneumonii. De asemenea, s-a inregistrat o cresterea cu 20% a consumului de decongestionante, cu 43,2% a consumului de antitusive si cu 6,8% a consumului de antitermice, consumul de antibiotice ramanand la aceleasi valori inregistrate saptamana precedenta. VACCIN. MSP recomanda in continuare vaccinarea in special a persoanelor varstnice si a bolnavilor cronic.
Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza ca unele dintre virusurile gripale AH1N1 care circula in tarile europene in aceasta iarna sunt rezistente la oseltamivir, 19 astfel de cazuri fiind descoperite pana acum, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu. Si in restul Europei se observa extinderea circulatiei virusurilor gripale, Romania inscriindu-se, alaturi de alte cinci tari, cu focare locale de gripa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.