Transportatorii rutieri ameninta cu greva generala din 25 februarieTransportatorii rutieri ameninta cu declansarea grevei generale din 25 februarie, daca pana la acea data autoritatile romane nu vor raspunde memoriului prin care solicita modificarea
Transportatorii rutieri ameninta cu greva generala din 25 februarieTransportatorii rutieri ameninta cu declansarea grevei generale din 25 februarie, daca pana la acea data autoritatile romane nu vor raspunde memoriului prin care solicita modificarea unor acte normative care reglementeaza activitatea din domeniu. Potrivit unui comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), memoriul a fost inaintat, ieri, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrilor Transporturilor, Internelor si Finantelor, presedintelui Traian Basescu, Biroului Permanent de la Bruxelles al Uniunii Nationale a Patronatului Roman si comisarului european pe probleme de transport Jacques Barrot, informeaza Mediafax.
Transportatorii au amintit, in memoriu, faptul ca problemele specifice sectorului de transport rutier au fost prezentate inca din octombrie 2007, in cadrul conferintei organizate de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), cand au primit si promisiunea ca o parte dintre solutiile propuse vor fi aplicate, pentru restul urmand sa aiba loc consultari punctuale. FORT reclama faptul ca niciuna dintre promisiunile facute in octombrie nu s-a definitivat, iar situatia transportatorilor rutieri din Romania s-a agravat, motiv pentru care reprezentantii din toata tara ai mai multor organizatii au decis declansarea grevei generale, daca nu primesc un raspuns favorabil, in cel mult 21 de zile de la inaintarea memoriului. "Prezentul memoriu reprezinta o ultima incercare de sensibilizare a factorilor responsabili pentru abordarea, prin negocieri transparente, a solutiilor propuse in vederea imbunatatirii aspectelor de infrastructura, financiare, operationale si legislative aplicabile sectorului transportului rutier si aplicarea imediata a acestora", se arata in memoriul transmis de FORT. Interesant este faptul ca desi o astfel de initiativa ar fi trebuit sa fie sprijinita de toate federatiile din domeniu, doar FORT a fost cea care a sustinut cauza transportatorilor rutieri. "Semnatarii acestui proiect sunt transportatori membri ai Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) si Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI) care ne-au cerut noua sprijinul si nu patronatelor de unde apartin", ne-a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu.
Presedintele Federatiei considera ca initiativa va avea succes, tocmai pentru ca nu au "culoare politica", spre deosebire de celelalte asociatii din domeniu. Surse din ARTRI ne-au declarat ca nu au luat inca nicio decizie in privinta sprijinirii actiunii FORT.Semnatarii memorandumului cer eliminarea TVA din tariful rovigneteiTransportatorii mai solicita stabilirea unei politici comune si a unor reglementari clare de aplicare a restrictiilor de circulatie pe drumurile publice, tinandu-se cont de starea actuala a infrastructurii rutiere, impunerea unor restrictii de circulatie sa se faca numai cu consultarea si acordul patronatelor din transporturi tinandu-se cont de tariful rovignetei, situatia drumurilor oferite ca rute ocolitoare, normele AETR privind timpii de conducere, viteza medie de circulatie a autovehiculelor comerciale in Romania, siguranta circulatiei pe drumurile publice si costurile pentru realizarea serviciilor de transport.
Legat de aspectele financiare, solicitarile lor se refera la modificarea Ordonantei de Urgenta privind aplicarea taxei de drum (rovigneta), respectiv reintroducerea tarifului aferent perioadei de trei si sase luni, aplicarea direct proportionala fata de maximul tarifar al tarifelor aferente perioadelor de 7, 30, 90, 120 de zile si eliminarea TVA din tariful rovignetei, suspendarea diferentierii intre transportatorii interni si cei internationali la plata impozitului pentru autovehiculele comerciale, stabilirea unor politici fiscale pentru eliminarea intarzierilor excesive in recuperarea TVA si promovarea si monitorizarea utilizarii, de catre transportatori, a unui tarif minim aferent serviciului de transport calculat in functie de costurile reale pentru eliminarea treptata a practicilor de concurenta neloiala, evaziunii fiscale si a preturilor de dumping.Federatia Transportatorilor Feroviari opreste lucrul de aziDe azi, de la ora 7.00, toate trenurile vor inceta sa mai plece din gari, iar cele aflate deja pe traseu se vor opri in prima gara. Federatia Transportatorilor Feroviari opreste de azi, printr-o "actiune voluntara", circulatia tuturor trenurilor de marfa si de calatori, sindicalistii fiind nemultumiti de majorarea salariala propusa de Guvern, a declarat presedintele organizatiei, Victor Filip. Presedintele a declarat pentru Mediafax ca membrii federatiei pe care o conduce nu pot accepta majorarea propusa de Guvern, de 8% in doua transe. Sindicalistii cer Guvernului ca salariul minim pe economie, de 500 lei, sa fie aplicat si in ramura Transporturi, acestia semnand deja cu ministerul de resort un acord care prevedea salariul minim de 500 de lei si in acest domeniu, in momentul actual angajatii din domeniu avand un salariu minim de 450 de lei.
"Vrem ca salariul de 500 de lei sa functioneze si la noi. Asta ar insemna o majorare de aproximativ 12%, ceea ce inseamna 4 procente peste oferta Guvernului", a adaugat Victor Filip. Revendicarile salariale sunt sustinute de Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Federatia Nationala Drum de Fier, Federatia Sindicatelor Ramuri Vagoane, Federatia Nationala Sindicala Elcatel, Federatia Automatizari Feroviare si Federatia Transportatorilor Feroviari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.