Membrii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara au declansat conflictul de interese, cerand un salariu minim pe ramura de 550 de lei, salariu pe care l-au negociat cu patronatele, insa sustin ca Rompan nu a vrut sa semneze acordul, motivand
Membrii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara au declansat conflictul de interese, cerand un salariu minim pe ramura de 550 de lei, salariu pe care l-au negociat cu patronatele, insa sustin ca Rompan nu a vrut sa semneze acordul, motivand ca unele societati nu pot plati acesti bani.
Presedintele federatiei, Dragos Frumosu, a declarat, ieri, ca, in acest moment, a fost declansat conflictul de interese la nivelul fiecarei societati din domeniu, urmand ca apoi toate procesele-verbale sa fie stranse la nivel national si conflictul sa fie inregistrat la Ministerul Muncii. "Dupa ce am negociat cu patronatele salariul minim pentru muncitorii necalificati, in 2008, de 550 de lei, fata de 450 de lei cat a fost anul trecut, la care se adauga coeficientii de ierarhizare, reprezentantii patronatului Rompan s-au opus acestui minim deja negociat si au refuzat sa semneze acordul, motivand ca situatia economica din Romania impiedica patronatele sa negocieze un minim de 550 de lei, la nivel de ramura, pentru ca unele societati nu pot acorda acesti bani si propun ca nivelul salariului minim sa fie negociat dupa posibilitati, la nivel de unitate", a precizat Frumosu.
Astfel, liderul sindical acuza unele patronate ca isi asuma responsabilitatea sa priveze 180.000 de salariati din acest domeniu de un salariu minim.
Protestatarii cer, in acelasi timp, implicarea Guvernului si Inspectiei Muncii pentru eliminarea evaziunii fiscale si a muncii la negru. ''Trebuie sa se faca controale pentru a se depista evaziunea fiscala si munca la negru, fara sa fie anuntati inainte cu o ora de un eventual control la firma pentru ca patronii sa aiba timp sa-si trimita oamenii acasa'', a spus Frumosu.
El a precizat ca, in aceasta perioada, Federatia nu poate declansa greva, dar la acest ultim pas de conflict pot ajunge angajatii de la unele societati care negociaza, momentan, contractul colectiv de munca la nivel de unitate si nu le sunt respectate drepturile. Iulian Varga, vicepresedintele Federatiei, a declarat ca Romania a asteptat 17 ani sa vina investitorii straini si inca mai are de asteptat. ''Investitorii pleaca din tara pentru ca nu mai pot fura si nu pentru ca noi cerem salarii mai mari”, a explicat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.