La Cinemateca Union din Bucuresti (str. Ion Campineanu 21) au loc, incepand de azi si pana pe 7 februarie, "Zilele Filmului Cubanez", organizate de Institutul Cervantes si Ambasada Cubei la Bucuresti. In deschidere, astazi de la ora 18.30, va fi proi
La Cinemateca Union din Bucuresti (str. Ion Campineanu 21) au loc, incepand de azi si pana pe 7 februarie, "Zilele Filmului Cubanez", organizate de Institutul Cervantes si Ambasada Cubei la Bucuresti. In deschidere, astazi de la ora 18.30, va fi proiectat filmul "Amintiri despre subdezvoltare" ("Memorias del subdesarollo"), in regia lui Tomas Gutierez Alea. "Amintiri despre subdezvoltare" (1968) este filmul care l-a facut celebru pe Gutierrez Alea, premiat la Festivalul de film de la Karlovy Vary in 1970 si de criticii de film americani in 1974, o meditatie profunda asupra impactului revolutiei cubaneze asupra individului. Selectia filmelor cubaneze din anii '60 si '70 reflecta activitatea Institutului Cubanez de Arta si Industrie Cinematografica (ICAIC), institutie creata la inceputul anilor '60 si devenind apoi cunoscuta in cinematografia mondiala.
Filmele selectate pentru "Zilele Filmului Cubanez" acopera o perioada vasta, de la "Amintiri..." pana la "Epoca nebuna", o coproductie cubano-spaniola din 2006, premiata la Festivalurile de film de la Cartagena si Cine Ceara din Brazilia in 2007. Din program mai fac parte "Cartierul Cuba" (regia Humberto Solas, 2005) si "Lista de asteptare" (regia Juan Carlos Tabia, 2000), nominalizat la Premiul Goya pentru Cel mai bun film strain de limba spaniola si premiat la Festivalul de Film de la Malaga pentru cea mai buna actrita (Thaimi Alvarino). (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.