Se asteapta aprobarea finala a CNVM
Evolutia titlurilor va depinde de contextul intern si internationalActiunile Erste Bank vor debuta la BVB pe data de 14 februarie, a declarat ieri  Arjen Janmaat, senior manager Strategie de Grup la Erste
Se asteapta aprobarea finala a CNVM
Evolutia titlurilor va depinde de contextul intern si internationalActiunile Erste Bank vor debuta la BVB pe data de 14 februarie, a declarat ieri Arjen Janmaat, senior manager Strategie de Grup la Erste Bank, dupa ce listarea bancii a fost aprobata miercuri de Consiliul Bursei. Oficialii Bursei au declarat ca acest moment va depinde si de aprobarea oficiala venita din partea CNVM. "Am inteles ca decizia a fost aprobata, dar nu am primit inca documentul oficial", au explicat acestia. Evolutia titlurilor bancii austriece la BVB va depinde atat de situatia pietei din acel moment, dar si de cotatia titlurilor de la Bursele din Viena si Praga. "Este foarte greu sa facem o estimare a pretului, mai ales ca stirile se schimba de la o zi la alta, volatilitatea si incertitudinea sunt foarte mari in acest moment. Personal, cred ca in cele doua saptamani, cat mai este pana atunci, vom asista la o stabilizare a tendintei pietei, lucrurile se vor mai calma. In ceea ce priveste evolutia actiunilor bancii la Bursele din Viena si Praga, se pare ca acestea s-au apropiat de recomandarea de pret data de Morgan Stanlez, de 35 de euro", ne-a declarat Adrian Caramiha, SSIF Broker Cluj.In primul an, Erste va lista 5% din titluri"Este prima companie straina ale carei actiuni vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. Circa 1% din Erste Bank este detinut de investitorii de retail din Romania, cei mai multi salariati ai BCR. Erste Bank este listata din 2002 la Bursa din Praga si un procent de 25 din titlurile bancii austriece sunt tranzactionate pe aceasta piata. Erste Bank face aproximativ 9% din turnover-ul Bursei din Praga. In Romania vrem sa atragem noi investitori", a precizat Janmaat. El a estimat ca, in acest an, probabil 75% din titlurile Erste Bank vor fi tranzactionate la Viena, 20% la Praga si 5% la Bursa de la Bucuresti. Desi actiunile Erste Bank sunt deja listate la Bursa de Valori din Viena (din 1997) si la Bursa de Valori din Praga (din 2002), banca a hotarat sa solicite o listare la BVB pentru a permite angajatilor BCR, care au in prezent actiuni, sa detina si sa tranzactioneze actiunile lor la Erste Bank fara a crea sarcinile suplimentare asociate in mod normal cu detinerea de actiuni listate in afara Romaniei.Au fost adoptate noile modificari ale codului BurseiListarea Erste Bank va fi realizata prin "passporting", operatiune care presupune aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului a unui document care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor. Pentru venirea bancii austriece la cota Bursei din Romania au fost facute mai multe modificari in codul Bursei si al Depozitarului Central. Cele mai importante se refera la introducerea market-makerului, la utilizarea de conturi globale si aplicarea de noi mecanisme de tranzactionare, cu sau fara prevalidare.
Consiliul Bursei a aprobat parametrii tehnici specifici activitatii de market-maker la BVB, aliniati la practicile internationale, a declarat Petra Alexandru, director in cadrul BVB. Market-maker-ul va trebui sa asigure un volum minim de 200 de actiuni corespunzator ofertei ferme de cumparare sau vanzare, pe o perioada de minim 70% din durata unei sedinte de tranzactionare. Variatia maxima intre preturile de vanzare si de cumparare afisate de market-maker va fi de 1%.
BCR a fost singura institutie care a solicitat pana acum aceasta calitate. Reprezentantul BVB a explicat ca aceste conturi globale, care momentan sunt folosite doar de investitorii care folosesc custode, se vor adresa tuturor participantilor in piata.
"Pentru moment, aceste prevederi vor fi aplicate pe un grup-pilot - Categoria Internationala a BVB. Un timp se va merge in paralel, desi tendinta noastra este sa se utilizeze de toti investitorii", a mai declarat Petra Alexandru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.