Eficinta energetica nu este sustinuta indeajuns in statele Uniunii Europene, potrivit Parlamentului European. Acesta a precizat intr-un comunicat ca sprijina planurile Comisiei Europene de crestere a eficientei energetice cu 20% pana in 2020, insa de
Eficinta energetica nu este sustinuta indeajuns in statele Uniunii Europene, potrivit Parlamentului European. Acesta a precizat intr-un comunicat ca sprijina planurile Comisiei Europene de crestere a eficientei energetice cu 20% pana in 2020, insa deplangelipsa de masuri concrete care sa fie luate de statele membre. Parlamentul european a adoptat joi raportul realizat de Fiona Hall, cu 592 de voturi “pentru”, 26 “impotriva” si 30 de abtineri. PE considera ca proiectul Comisiei este “realizabil din punct de vedere economic si tehnic”, insa dezaproba faptul ca multe guverne ale statelor UE nu au transpus complet in legislatia interna dispozitiile privind eficienta energetica. Raportul Hall mentioneaza ca in ciuda nenumaratelor discursuri privind schimbarile climatice, exista o lipsa considerabila chiar de explicatii simple in privinta unor situatii ce pot aparea brusc. Sunt date ca exemple cazurile de defectare a aparatelor electromenajere, sau cazurile de schimbarte a domiciliului. Deputatii europeni cred ca neglijarea nevoilor practice ale cetatenilor duce la subminarea proiectelor de eficienta energetica. Parlamentarii mai cer Comisiei sa ridice de la 3% la minimum 5% proportia finantarii prin fonduri structurale si de coeziune care ar trebui alocate imbunatatirii eficientei energetice in locuintele existente si sa incurajeze statele membre sa le utilizeze intr-o masura cat mai mare in acest scop. De asemenea, se mai incurajeaza autoritatile regionale si locale sa incheie agentiile regionale pentru energie.
Si Romania s-a angajat in lupta pentru cresterea eficientei energetice prin clasificarea produselor electronice in functie de consumul efectuat, obligativitatea introducerii unui procent de biocombustibili in carburanti si prin izolarea energetica a cladirilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.