“Dumnezeul de a doua zi”, un text plin de firesc, semnat de Cornel Mimi Branescu (premiul I la Concursul de Comedie Romaneasca, editia I, 206 din cadrul festCo), interpretat magistral de Claudiu Bleont si Delia Seceleanu, in regia lui M

“Dumnezeul de a doua zi”, un text plin de firesc, semnat de Cornel Mimi Branescu (premiul I la Concursul de Comedie Romaneasca, editia I, 206 din cadrul festCo), interpretat magistral de Claudiu Bleont si Delia Seceleanu, in regia lui Marcel Top, a avut premiera joi seara in Sala Studio a Teatrului de Comedie. Piesa vorbeste despre farmecul dar si despre mizeria vietii in doi, presarata cu inevitabile momente penibile. Un joc interactiv care smulge zambete amare celor din public, aflati atat de aproape de desfasurarea unor scene familiare, care surprind tocmai din cauza normalitatii cu care le creditam. Doua personaje, el si ea, doua monologuri din care se compune “Romanica”, o margine de autostrada unde se naste chinuit povestea de dragoste, un univers care se restrange la un bloc de la marginea Bucurestiului, intr-un apartament de doua camere cu baia si bucataria la comun, o drama aruncata in ridicol de prostie, rautate, indiferenta. Si pentru ca vorbeam de interactiune si despre firesc, in seara premierei, Claudiu Bleont a imbogatit, accidental, textul lui Mimi Branescu. Asta, pentru ca am avut sansa ca in timpul reprezentatiei unui zelos sa i se nazara sa bata din rasputeri intr-o teava.

Tanarul regizor Marcel Top (premiul special al juriului Gala Absolventilor, Casandra, 2004; Premiul Yorick la Festupic - Compiegne, Franta, 2002; premiul pentru cea mai buna regie, “Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa” de H. Lovinescu, Festivalul International de Teatru - Piatra Neamt, 1998 “) a ales “Dumnezeul de a doua zi” din peste 150 de texte, atunci cand i s-a cerut sa monteze o piesa contemporana la Teatrul de Comedie. Ce a vazut el dincolo de textul lui Mimi Branescu? “...doi oameni care se biciuiesc, razand de ei insisi si de cei care le provoaca durerea si nenorocirea, doi oameni care rad cu fanatism, cinism si de dincolo de moarte, de ei insisi, de tara lor - Romania, si de tortionarii lor - romani sadea; doi oameni care musca din propria carne si se lasa muscati fara sa cracneasca, zambind. Doi oameni care se zvarcolesc intr-un spatiu in care 'toti sunt vinovati>>, conform sintagmei lui Camus. Doi oameni pe care ii tin in viata si in moarte iubirea si credinta in Dumnezeul de a doua zi (...)" Daca v-am facut curiosi, urmatoarea reprezentatie are loc joi, 7 februarie, de la ora 19:30, la Sala Studio.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.