Instanta Curtii de Apel Bucuresti si-a motivat decizia prin care a respins actiunea formulata de presedintele Traian Basescu impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care l-a sanctionat pentru folosirea sintagmei &bdquo
Instanta Curtii de Apel Bucuresti si-a motivat decizia prin care a respins actiunea formulata de presedintele Traian Basescu impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care l-a sanctionat pentru folosirea sintagmei „tiganca imputita“ la adresa unei jurnaliste. Judecatorii sustin ca functia de sef al statului presupune calitatea de persoana publica, iar in aceasta calitate Traian Basescu ar avea „obligatia, indiferent de locul in care se afla, sa manifeste responsabilitate si moderatie in exprimare“.

Pentru acest considerent, magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) nu au luat in considerare ingerinta in viata privata invocata de avocatii lui Traian Basescu. „Reclamantul are calitatea de presedinte al Romaniei, de persoana publica, viata sa publica sau privata fiind in atentia opiniei publice si tot ce spune sau face presedintele Romaniei intereseaza in special publicul, care are dreptul de a fi informat“, au retinut magistratii in motivarea deciziei. Ei au tinut cont si de „conditiile concrete in care a fost inregistrata expresia pe telefonul mobil personal al ziaristei Andreea P ana, pe care reclamantul i l-a luat si ulterior i l-a restituit si pe care proprietara a descoperit inregistrarile efectuate si continute in interiorul telefonului sau“. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au fost de parere ca gestul Andreei Pana de a da publicitatii inregistrarile este unul legitim, justificat de statutul profesiei de jurnalist. „In calitate de ziartista si fata de faptul ca priveau pe reclamant ca sef al statului, aceste informatii au fost facute publice in mod licit“, au mai spus judecatorii in motivarea deciziei prin care au respins actiunea presedintelui statului.

Potrivit instantei, gestul presedintelui este un act de discriminare


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.