Criza din Statele Unite care afecteaza piata financiara si bursiera incepe sa se extinda la nivel mondial. Mai intai s-a produs caderea pietei creditelor ipotecare de peste Ocean. Rezerva Federala americana (Fed) a redus ieri din nou dobanda de refe
Criza din Statele Unite care afecteaza piata financiara si bursiera incepe sa se extinda la nivel mondial. Mai intai s-a produs caderea pietei creditelor ipotecare de peste Ocean. Rezerva Federala americana (Fed) a redus ieri din nou dobanda de referinta, de la 3.5% la 3%, pentru a doua oara in noua zile, in incercarea de a evita intrarea economiei in recesiune. Fostul sef al institutiei, Alan Greenspan, este de parere ca Fed nu va putea salva economia de recesiune. Potrivit unei teorii, in spatele acestei „lovituri“ se afla tarile asiatice in dezvoltare, dar in special China. Multe dintre cursurile de referinta ale monedelor acestor state sunt stabilite raportat la dolar. Economiile asiatice au exportat masiv si, in plus, au facut ceva mult mai inteligent: si-au convertit castigurile in dolari americani, pe care i-au depozitat in bancile din Statele Unite. Acest lucru a permis consumatorilor din SUA sa imprumute acesti bani pentru a cumpara bunurile ieftine din China si restul Asiei, potrivit unei analize aparute in ziarul The Scotsman. Politicienii au intrat si ei in joc, asigurand rate scazute ale dobanzilor, care sa permita consumatorilor sa se imprumute si sa consume pe banda rulanta. Sistemul este ca o piramida uriasa. Cu cat se extinde, fiecare are impresia ca este castigator. Problema este ca nu se poate extinde la infinit. Consumatorii americani si britanici sunt inglobati in datorii. Cu alte cuvinte, nu pot absorbi economiile in dolari care vin din Asia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.