Puterea dosarelor, imaginea compromisa, lipsa de alternativa si schimbarea fara schimbari a garnizoanei de politicieni fac ca inceputul lui 2008 sa nu semene cu perioada similara din 2004, atunci cand vine vorba despre alegerile locale. In prima par
Puterea dosarelor, imaginea compromisa, lipsa de alternativa si schimbarea fara schimbari a garnizoanei de politicieni fac ca inceputul lui 2008 sa nu semene cu perioada similara din 2004, atunci cand vine vorba despre alegerile locale. In prima parte a lui 2004, partidele deja defilau cu cei pe care, cateva luni mai tarziu, i-au aruncat in lupta pentru Primaria Capitalei. Acum, numele lipsesc, dar se duce o lupta surda in culise, iar rolul Curtii Constitutionale din razboiul palatelor este preluat de catre sondaje. Oficial, fiecare partid isi testeaza sociologic vedetele, neoficial insa sunt bagati in malaxorul esantionului reprezentativ si potentialii candidati ai adversarului pentru ca, acum in 2008, in functie de capra vecinului se cauta drumul cel mai scurt catre succes. In zona „granzilor“ (PD-L, PNL, PSD) se fac si se refac fisele sociologice, iar ultimele rezultate sunt asteptate in doua-trei saptamani. Pana atunci, mai toti cei interesati lucreaza pe o testare realizata de CSOP la mijlocul anului trecut, un sondaj comandat din tabara demo crata, dar pe care-l gasesti si in mapele de analiza social-democrate sau liberale. Un sondaj cu intrebari deschise, adica bucurestenii au spus cine ar fi un bun primar fara ca, in prealabil, sa li se indice vreun nume. Dar ce spun cifrele si care sunt calculele in fiecare partid?...

In PD-L, scaunul de edil al Capilalei ca si bugetul cu multe zerouri in coada aferent postului nu sunt la fel de tentante ca perspectiva bastonului de maresal, via Palatul Victoria, baston care poate ajunge in mana democrat-liberalilor dupa scrutinul parlamentar. Asa ca lipsa de interes a lui Adriean Videanu pentru un nou mandat este aproape la fel de mare ca si cea a lui Vasile Blaga, lider pe care partidul il vede ca prima optiune in batalia pentru Bucuresti. Cum a ajuns numele lui Vasile Blaga in aceasta poveste? Sondajul de anul trecut arata ca bucurestenii cred ca cel mai bun candidat PD (atunci fara componenta liberala) pentru Bucuresti este Adriean Videanu (20, 7%), Vasile Blaga (6,9%), Liviu Negoita (6,3%) si Razvan Murgeanu (5,9%), iar 60,2% (nu au raspuns, nu au fost interesati de subiect sau au indicat o alta persoana).


Dar, pe partea strict politica, sondajul indica faptul ca un candidat PD ar castiga detasat fotoliul de primar cu 47,5 %, urmat de PSD -17,3%, PNG -15,4% (aflat la acel moment intr-un varf de cota electorala), PNL -9,2% si PRM -4%. Asadar, bucurestenii ar alege un primar democrat, iar partidul nu-i poate dezamagi cu un lider de mana a doua.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.