Comisia de Finante a Senatului american a aprobat miercuri o versiune modificata a planului de relansare economica negociat intre Camera Reprezentantilor si administratia Bush, extinzand beneficiile sale la un numar mai mare de americani cu venituri
Comisia de Finante a Senatului american a aprobat miercuri o versiune modificata a planului de relansare economica negociat intre Camera Reprezentantilor si administratia Bush, extinzand beneficiile sale la un numar mai mare de americani cu venituri modeste, relateaza AFP, citata de NewsIn. Acest plan de 157 de miliarde de dolari, conceput de republicani si de democrati, este diferit de cel adoptat marti in Camera Reprezentantilor, a carui valoare se ridica la 150 de miliarde de dolari. Administratia Bush a exercitat presiuni asupra Senatului sa adopte planul asa cum era, pentru a injecta rapid bani in economia americana pentru relansarea consumului si crearea de locuri de munca. Comisia de Finante a Senatului a ignorat insa aceste presiuni si a adoptat, cu 14 voturi pentru si sapte impotriva, un alt proiect care reduce returnarile de impozite pe cap de locuitor, dar care extinde masura pentru peste alte 20 de milioane de persoane din categorii defavorizate din punct de vedere economic. "Planul prevede acordarea de returnari de impozite si pentru 20 de milioane de pensionari americani, dar si pentru contribuabili cu venituri modeste si veterani invalizi, care vor cheltui toti banii rapid si vor da economiei noastre impulsul de care are nevoie", a comentat presedintele democrat al Comisiei de Finante, Max Baucus.
Anuntul intervine in conditiile in care guvernul a anuntat miercuri o incetinire semnificativa a cresterii economice americane in al patrulea trimestru al anului 2007, la 0,6%, dupa 4,9% in trimestrul trei. Planul sustinut de Casa Alba si adoptat de Camera Reprezentantilor prevede returnari fiscale care ar putea ajunge pana la 600 de dolari pentru o singura persoana, 1.200 de dolari pentru un cuplu casatorit si 300 de dolari suplimentari pentru un copil. In total, 117 milioane de familii ar putea primi cecul in primavara, o masura vizand favorizarea consumului, investitiile, crearea de locuri de munca si, implicit, cresterea economica. Unii democrati sunt de parere ca aceste masuri nu vor fi suficiente. Potrivit proiectului prezentat in Senat, toti americanii care castiga mai putin de 30.000 de dolari pe an ar trebui sa primeasca un cec de 500 de dolari, cu 200 de dolari in plus fata de propunerile administratiei.
Salariatii mai bine platiti ar trebui sa primeasca maximum 1.000 de dolari pe familie si nu 1.200, cum a cerut Casa Alba, iar pensiile ar fi privite tot ca venit, ceea ce ar extinde planul la o parte mai mare a populatiei. Proiectul extinde si perioada in care o persoana are dreptul la ajutor de somaj, in special in statele unde rata somajului este mare. Imediat dupa adoptarea noului plan de relansare a economiei americane, a redus inca o data dobanda de referinta, pentru a doua oara in mai putin de doua saptamani, cu 50 de puncte, pana la 3%, ca o reactie la deteriorarea economiei SUA. Federal Reserve a mai lasat de inteles ca exista posibilitatea de a se mai produce si alte reduceri ale dobanzii de politica monetara, daca va fi nevoie. Cele doua reduceri ale dobanzii in ultimele doua saptamani reprezinta cea mai abrupta corectie de la inceputul anilor '80, cand banca centrala americana a luat o decizie asemanatoare. Decizia Federal Reserve reflecta determinarea presedintelui bancii, Ben Bernanke, de a o lua inaintea regresului resimtit de economia SUA, si mai ales dupa ce Fed a fost criticata pentru ca nu s-a incadrat in ceea ce priveste politica monetara.
Decizia de a reduce dobanda de referinta a avut si reactii imediate, la Bursa din New York, indicele Standard & Poor's 500, in 45 de minute dupa anuntul deciziei, s-a apreciat cu aproape 1,7%, totusi a incheiat ziua pe rosu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.