Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii afirma ca decizia Curtii Constitutionale in cazul legii Ticu se refera la constitutionalitatea unor prevederi in legatura cu care CCR nu a fost sesizata.

Potrivit unui comun

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii afirma ca decizia Curtii Constitutionale in cazul legii Ticu se refera la constitutionalitatea unor prevederi in legatura cu care CCR nu a fost sesizata.

Potrivit unui comunicat transmis joi seara ROMPRES de CNSAS, Colegiul constata faptul ca decizia CCR s-a pronuntat asupra unor prevederi din Legea nr. 187/1999 in legatura cu care nu a fost investita sa se pronunte.

'Mai exact, comunicatul precizeaza ca 'dispozitiile legii, precum si cele ale art. 2 si art. 5 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2006 sunt neconstitutionale'. In schimb, incheierea de sedinta din 19 iunie 2007 a Curtii de Apel Bucuresti a dispus exclusiv sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu art. 7 alin. 2, art. 8, art. 9 alin. 1, art. 11, art. 14 alin. 1 si 2, art. 15 alin. 5 si art. 16 alin. 1 si 3 din Legea nr. 187/1999. Aceeasi incheiere a respins ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate si nu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la mai multe articole atacate, inclusiv cu privire la art. 2 si 5 din ordonanta 16/2006. Aceste din urma prevederi nu aveau legatura cu solutionarea cauzei si, pe cale de consecinta, nu puteau face obiectul exceptiei de neconstitutionalitate', precizeaza comunicatul CNSAS.

De asemenea, Colegiul CNSAS sustine ca decizia CCR 'contravine flagrant practicii anterioare a Curtii Constitutionale'.

'Decizia contravine unei pronuntari anterioare a CCR, respectiv decizia 218/2007, prin care s-a constatat ca 'legea nr. 187/1999 nu instituie (...) vreo forma de raspundere juridica (...) ea nefacand decat sa stabileasca tipurile de activitati si categoriile de persoane referitoare la care opinia publica are dreptul de a obtine informatii prin intermediul procedurii reglementate de lege'. Pe cale de consecinta, deciziile Colegiului CNSAS nu au caracterul de sentinta si nu impun sanctiuni juridice pentru persoanele la care se refera', se arata in comunicatul de presa, Colegiul remarcand ca CCR 'nu face altceva decat sa isi contrazica propria decizie'.

CNSAS reaminteste ca articole din Legea nr. 187/1999 au mai fost atacate in fata Curtii Constitutionale de sapte ori, de fiecare data exceptiile fiind respinse.

'Desi o parte din prevederile atacate nici nu sunt motivate din punct de vedere al constitutionalitatii lor, Curtea s-a pronuntat si asupra acestora. Cu toate acestea, pana in prezent, instanta constitutionala a refuzat sa se pronunte in aceste situatii, intrucat, potrivit propriei pozitii, exprimata intr-o cauza anterioara, 'daca instanta de contencios constitutional s-ar socoti competenta sa se pronunte asupra unei asemenea exceptii, ea s-ar substitui partii in ceea ce priveste invocarea motivului de neconstitutionalitate ridicat, exercitand astfel din oficiu controlul de constitutionalitate, ceea ce este inadmisibil'', se mai arata in comunicatul CNSAS.

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca Legea privind functionarea Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii este neconstitutionala. Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, in procesul pe care l-a intentat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Rompres


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.