Presedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, nu o va aduce cu el la Bucuresti pe Carla Bruni, pentru ca ar eclipsa latura politica a vizitei sale oficiale.

Liderul de la Élysée si-a schimbat planurile initiale si nu o va aduce cu el, in vizita oficiala pe care o va incepe luni, in Romania, pe iubita sa, Carla Bruni. In baza evaluarilor atribuite de surse franceze unor experti in relatii internationale si in imagine consultati de Élysée, orice prezenta a Carlei linga presedintele Republicii Franceze ar eclipsa aproape in intregime latura politica a oricarei vizite, nu doar pe cea de la Bucuresti.

Aceasta evaluare este valabila cel putin deocamdata, pina cind presa avida de mondenitati legate de viitoarea doamna Sarkozy nu isi va fi consumat resursele in ceea ce o priveste. Aceiasi experti spun ca eventualele laturi economice sau culturale abia daca ar putea ajunge la public. Conform evaluarilor lor, media si, prin aceasta, opinia publica, ar acorda o atentie absolut nemaiintilnita laturii mondene a vizitei, generata de prezenta fostului top-model linga presedintele Frantei.

Protocolul de stat, in asemenea situatii, nu este batut in cuie si ar accepta-o pe Bruni, chiar daca nu si-a oficializat inca relatia cu Nicolas Sarkozy. Recomandarea clara a expertilor in protocol diplomatic de a nu-l insoti pe Sarkozy, pina nu se vor fi cununat, e valabila pentru Carla Bruni doar pentru tari cu societati extrem de sensibile la traditii, cum ar fi, in general, cele din Orient. Un exemplu in acest sens l-a reprezentat vizita in India, unde Sarkozy le-ar fi pus probleme serioase gazdelor de la New Delhi daca ar fi insistat sa o aduca acolo si pe Carla Bruni.