Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat specificatiile contractului futures avand ca activ suport actiunile emise de compania nationala de transport al gazelor naturale, Transgaz Medias.
"Specificatiile contractului au fost aprobate de catre Consiliul Bursei, urmeaza niste proceduri prin care instrumentul derivat va fi aprobat si de alte institutii abilitate in acest sens, dupa care conducerea BVB va stabili data inceperii tranzactionarii acestor contracte", informeaza Mediafax.
Contractul futures avand ca activ suport actiunile Transgaz este al noualea tip de contract futures de acest gen dezvoltat de BVB, se arata intr-un comunicat al Bursei.
Contractul futures pe actiuni este o obligatie asumata intr-o piata organizata, de a cumpara sau vinde o anumita cantitate de titluri, la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei.
Specific este faptul ca toate elementele contractului sunt standardizate, cu exceptia pretului, care se stabileste in Bursa, ca expresie a raportului dintre cerere si oferta.
In prezent, la BVB se tranzactioneaza contracte futures avand ca activ suport indicii bursieri BET, care urmareste evolutia actiunilor lichide, si BET-FI, care inglobeaza evolutia SIF-urilor.