STUDII - Fructele, legumele si laptele eco contin cu 40%-60% mai multi antioxidanti
Alimentele ecologice sunt mai bogate in substante utile organismului decat cele conventionale, potrivit studiilor facute de cercetatorii europeni si americani. Atentie insa! Foarte importante sunt si dieta si modul de viata ale celui care le consuma.

Un aliment ecologic este un produs obtinut intr-un sistem agro-alimentar in care nu se utilizeaza ingrasaminte chimice de sinteza, pesticide, organisme modificate genetic, hormoni sau antibiotice. De asemenea, la procesare nu se utilizeaza E-uri sau aditivi chimici de sinteza. In cadrul acestui sistem, care este unul bine reglementat, cu reguli si tehnologii stricte, rezulta alimente mai sanatoase.

Marele avantaj al alimentelor ecologice, comparativ cu cele conventionale, il constituie absenta pesticidelor. Potrivit informatiilor publicate in brosura "Produsele agroalimentare ecologice, un beneficiu pentru consumatori", editata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, studii realizate de diversi cercetatori straini au scos la iveala ca, in general, concentratia reziduurilor chimice din urina unor copii hraniti cu alimente conven-tionale este de circa noua ori mai mare decat in urina copiilor hraniti organic.

STUDII. Insa cele mai recente cercetari in domeniu au dovedit si alte avantaje ale consumului de produse bio. Un amplu proiect de cercetare - Quality Low Input Food -, derulat in Europa incepand din martie 2004 si ale carui prime rezultate au fost prezentate la sfarsitul lui octombrie 2007, arata ca fructele si legumele ecologice contin un nivel mai ridicat de minerale esentiale precum fierul sau zincul si cu pana la 40% mai multi antioxidanti decat "suratele" obtinute in agricultura conventionala. In cazul laptelui, concluziile sunt si mai spectaculoase: cel provenit de la vaci hranite cu furaje ecologice contine cu pana la 60% mai multi antioxidanti si acizi grasi esentiali (Omega 3) decat laptele provenit de la animalele crescute in sistem conventional.

Citeste si:

Cum s-a ajuns la aceste rezultate? Cercetatorii au crescut animale si au cultivat fructe si legume in sistem organic si in sistem conventional la o ferma atasata Universitatii din Newcastele, dar si in alte locuri de pe batranul continent. Analizand produsele obtinute - legume, fructe, lapte -, ei au constatat ca cele organice au o concentratie mai mare de "componente" benefice decat cele conventionale. Acesta a fost trendul general, desi au mai aparut si rezultate fix pe invers. "Sunt destule dovezi acum ca nivelul substantelor folositoare este mai ridicat in produsele ecologice", a declarat Carlo Leifert, profesor la Centrul Tesco pentru Agricultura Organica (Marea Britanie), coordonatorul proiectului, citat de The Sunday Times. Cercetatorii au popularizat doar cateva rezultate ale studiului, un raport complet urmand sa fie publicate anul acesta. In proiect sunt implicate peste 31 de centre de cercetare, companii si univesitati din toata Europa.

Faptul ca legumele si fructele bio sunt mai sanatoase decat cele conventionale a fost intarit si de cercetarile facute peste Ocean. In urma unui studiu comparativ desfasurat timp de zece ani, americanii au ajuns la concluzia ca in rosiile organice nivelul unor tipuri de antioxidanti (flavonoide) este aproape dublu decat cel continut de o tomata clasica, potrivit BBC News. Despre acesti antioxidanti specialistii in medicina spun ca ar reduce riscul aparitiei hipertensiunii, bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer.

CITITI ETICHETA!
"Daca nu este certificat ca fiind ecologic de un organism specializat, fapt demonstrat de stampila cu sigla certificatorului trecuta pe ambalaj, si daca nu are logo-ul national 'ae>> pe eticheta, un produs nu este ecologic. Oamenii trebuie sa se uite dupa sigla certificatorului si logo-ul national cand vor sa cumpere un produs ecologic, ca sa nu fie pacaliti"
Gheorghe Mencinicopschi - directorul Institutului de Cercetari Alimentare