E 214, P-hidroxibenzoat de etil sau PHB-ester este un conservant folosit destul de des de industria alimentara, dar si in cea cosmetica. Producatorii il utilizeaza impotriva drojdiilor si pentru a impiedica aparitia mucegaiului.

Cu

E 214, P-hidroxibenzoat de etil sau PHB-ester este un conservant folosit destul de des de industria alimentara, dar si in cea cosmetica. Producatorii il utilizeaza impotriva drojdiilor si pentru a impiedica aparitia mucegaiului.

Cu toate acestea, E 214 are si efecte adverse in ceea ce priveste calitatile senzoriale ale produselor alimentare: poate reduce sensibilitatea de perceptie a gusturillor de catre limba. Mai mult, poate altera gustul produselor preambalate. PHB-esterul este o substanta chimica, obsinuta din acid benzoic si are un interval de topire cuprins intre 115-118 C.

EFECTE NOCIVE. Aditivul E214 este periculos in special pentru persoanele sensibile sau astmatice. Persoanele care au intoleranta la aspirina trebuie sa se fereasca de consumul produselor ce au in compozitie P-hidroxibenzoat de etil. Consumatorii care sunt predispusi la aparitia diverselor tipuri de cancer, vor evita E 214 pentru ca poate creste riscul aparitiei acestor maladii. Cercetarile pe animale au pus in evidenta efecte adverse de tipul anesteziei si vasodilatatiei.

Specialistii nu recomanda folosirea lui in alimentele destinate copiilor, pentru ca poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD).

Doza zilnica admisa pentru E 214 este de 10 mg/kg corp.

Din cauza nenumaratelor efecte adverse, in Franta si in Australia este interzisa folosirea lui. Nici Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara nu il vede cu ochi prea buni. La urmatoarea intrunire, specialistii acestei institutii din cadrul Comitetului Stiintific pentru Alimente vor trebui sa prezinte argumente puternice pentru ca E 214 sa poata ramana printre aditivii alimentari permisi in Uniunea Europeana. Ultima revizuire a efectelor acestei substante chimice a fost facuta in 1994. JEFCA (forul mondial care da avizele pentru aditvii alimentari) si-a spus ultima data cuvantul despre P-hidroxibenzoat de etil in 1973, de atunci nemaiexistand nici un raport cu privire la siguranta acestuia. Studiile pe oameni citate in lucrarea aparuta la Geneva in urma cu mai bine de trei decenii au fost efectuate in anii '50.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.