CE BEM, CE MANCAM - Nu se ,stie din ce e f,acut,a margarina
Desertul analizat are atat de multe E-uri, incat majoritatii categoriilor de bolnavi nu le este recomandat consumul. Alaturi de acestia mai sunt prezente si o serie de grasimi si za

CE BEM, CE MANCAM - Nu se ,stie din ce e f,acut,a margarina
Desertul analizat are atat de multe E-uri, incat majoritatii categoriilor de bolnavi nu le este recomandat consumul. Alaturi de acestia mai sunt prezente si o serie de grasimi si zaharuri in exces, la fel de nocive.

Rulada cu crema de portocale Sweet home are o lista de ingrediente foarte lunga, in care sunt enumerati 20 de aditivi alimentari. Lista compozitionala este urmatoarea: "faina de grau, zahar, sirop de glucoza-fructoza, sorbitol (E 420), oua integrale, dextroza, amidon de porumb, faina de soia, agenti de crestere (E 450 - difosfati, E 500 - carbonati de sodiu), cacao pudra 0,48%, acid citric (E 330 - acid citric), sare, emulgatori (E 470 - saruri de potasiu, sodiu si calciu ale acizilor grasi sau saruri de magneziu ale acizilor grasi, E 471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, E 475 - esterii poliglicerici ai acizilor grasi), glicogen din propilena (E 1520 - propilen glicol-antigel), propionat de sodiu (E 281), sorbat de potasiu (E 202), crema 18%, zahar, uleiuri si grasimi vegetale rafinate si partial hidrogenate, margarina, zer pudra, lecitina din soia ( E 322), sorbat de potasiu (E 202), acid citric E 330, arome identic naturale - nr. artificiale), gem de portocale 9% (portocale 35%, sirop de glucoza fructoza, zahar, pectina E 440, acid citric E 330, sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 221, arome vegetale naturale, colorant azoic-galben sunset E 110), glazura 13% (zahar, grasimi vegetale hidrogenate, cacao pudra 8%, zer pudra, lecitina de soia E 322, esteri poligliceroli din acizi grasi E 476), sirop 5% (sorbitol E 420, alcool, arome identic naturale). Alergeni posibili: faina de grau, faina de soia, lecitina de soia, oua, zer pudra".

Pentru a sti cu ce se alege organismul dumneavoastra dupa ce va consuma acest amestec de aditivi alimentari, producatorul ofera si o eticheta nutritionala pentru 100 de grame de rulada: "Proteine 8,6 g, carbohidrati 55,8 g, grasimi 14,3 g, valoarea energetica 1545,2 kj/ 386,3 kcal".

ANALIZA. Rulada analizata este un produs de cofetarie cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat. Acesta este conferit de excesul de zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop de glucoza-fructoza, dextroza), prezente in toate componentele (blat, glazura, crema si gem). Rulada contine de asemenea si o serie de grasimi periculoase pentru sanatate din categoria celor hidrogenate, partial hidrogenate si a margarinelor inalt aterogene, atrage atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Pe langa nutrientii majori, glucide si grasimi, produsul contine si 20 de aditivi alimentari (E-uri), unul mai periculos decat celalalt. Densitatea energetica este foarte ridicata, furnizand organismului in special "calorii oarbe" de proasta calitate nutritionala, care consuma rezervele de vitamina B1. Suferinzii de celiachie nu trebuie sa uite ca in compozitia produsului intra si gluten.

CONCLUZII. Din cauza compozitiei extrem de nocive, produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu afectiuni dermatologice, persoanelor cu afectiuni ale tractusului intestinal, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii neurologice si neurodegenerative. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, iar diabeticii vor cere sfatul medicului inainte de a-l consuma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.