Curtea Constitutionala a decis, ieri, asa cum era de asteptat, ca prevederile art. 14 si 18 din Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2007 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2002 privind unele masuri pentru constituirea s
Curtea Constitutionala a decis, ieri, asa cum era de asteptat, ca prevederile art. 14 si 18 din Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2007 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2002 privind unele masuri pentru constituirea si utilizarea fondului locativ de protocol proprietate publica a statului si pentru vånzarea unor imobile proprietate privata a statului aflate in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat sunt neconstitutionale.

Sesizarea privind aceasta neconstitutionalitate a legii sus-mentionate a fost introdusa de 70 de deputati. De altfel, si presedintele Romaniei, Traian Basescu, solicitase reexaminarea legii care dadea dreptul chiriasilor din imobilele RAAPPS sa devina proprietari ai acestor case prin simpla metoda a negocierii directe. Legea nu facea diferenta intre chiriasii persoane fizice sau chiriasii persoane juridice, conferindu-le, la gramada, acest favoritism.

Ieri, Curtea Constitutionala a deliberat asupra acestor prevederi din legea criticata si a aratat ca acestea sunt contrare dispozitiilor articolului 16 din Constitutia Romaniei “intrucat ins tituie un regim preferential, nejustificat obiectiv si rezonabil pentru cumpararea locuintelor din fondul de protocol de catre detinatorii acestora”. Curtea Constitutionala a mai constatat ca „aceasta solutie legislativa contravine, sub aspectul formarii si incasarii unui pret pentru imobilele vandute, si dispozitiilor art. 135 aliniat 2 din Legea fundamentala, referitoare la obligatia statului de a asigura protectia concurentei loiale, de valorificare a tuturor factorilor de productie si de protejare a intereselor nationale in activitatea economica si financiara.

Prin decizia de ieri a Curtii, care este definitiva si general obligatorie, Legea privind fondul locativ al RAAPPS se va intoarce la Parlament, spre reexaminare, ea neputand fi promulgata de presedintele Romaniei. Parlamentul este obligat sa puna in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale prevederile Legii patrimoniului locativ al RAAPPS.Un lucru este cert: chiriasii care locuiesc in case apartinand Protocolului de Stat, daca vor dori sa ramana la aceeasi adresa si sa devina proprietari, vor trebui sa participe la licitatie si sa introduca cea mai mare oferta. Ramane sa se stabileasca modul prin care se va realiza pretul de pornire a viitoarelor licitatii.

Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat in aceeasi sedinta asupra sesizarilor formulate de presedintele Traian Basescu cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului numarul 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.