Moneda nationala a continuat sa se aprecieze, pe fondul vanzarilor de valuta, fondurile straine pregatindu-se pentru asteptata majorare a dobanzii de politica monetara pe care BNR ar putea sa o efectueze la inceputul saptamanii viitoare.
O miscare de apreciere au inregistrat si celelalte monede din regiune, care beneficiaza de dobanzi mai ridicate decat cele din SUA, unde Rezerva Federala era asteptata ieri sa reduca inca odata, dupa "taierea" de saptamana trecuta, dobanda sa de politica monetara, pentru a proteja economia americana de intrarea in recesiune, dupa criza fondurilor ipotecare cu grad de risc ridicat, care a zguduit toate pietele financiare la jumatatea anului trecut.
Cresterea dobanzii-cheie de catre BNR a mentinut ieri dobanzile overnight si one week la valori ridicate, cuprinse intre 8,2 si 9%, la aceasta contribuind si sterilizarile aproape zilnice ale bancii centrale ale lichiditatii dar si intrarea intr-o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Cursul mediu al euro a scazut ieri de la 3,7420 la 3,7246 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat in jurul valorii de 3,7550 lei. Vanzarile de valuta au coborat euro la un minim de 3,72 lei, pentru ca apoi cotatiile sa revina spre 3,73 lei.
Partea a doua a sedintei a adus un nou val de ordine de vanzare de valuta, euro coborand pana la 3,71 lei nivel care nu a mai fost atins de la inceputul saptamanii trecute. In jurul orelor 16:00 cotatiile din piata erau de 3,7140 - 3,7180 lei.
Cursul mediu al dolarului a scazut de la 2,5320 la 2,5156 lei, pe fondul evolutiei raportului euro/leu si a paritatii euro/dolar. Pe pietele internationale euro s-a mentinut in apropierea pragului de 1,148 dolari.