Luni, 28 ianuarie 2008, Radio Romania Actualitati a dezbatut la "Ziua si evenimentul" chestiunea votului uninominal. Pretextul l-a constituit anuntul ca in aceasta zi conducerile reunite ale celor doua Camere vor lua in discutie introducerea pe ord

Luni, 28 ianuarie 2008, Radio Romania Actualitati a dezbatut la "Ziua si evenimentul" chestiunea votului uninominal. Pretextul l-a constituit anuntul ca in aceasta zi conducerile reunite ale celor doua Camere vor lua in discutie introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Mai precis, a articolelor declarate de Curtea Constitutionala ca aflate in contradictie cu Legea fundamentala in urma plangerii inainte de Traian Basescu. Asemenea TVR, Radio Romania Actualitati se confrunta cu existenta unor emisiuni exemplare in materie de partizanat politic orb. "Ziua si evenimentul" e una dintre acestea. Am mai semnalat ca aceasta emisiune e o scena pe care fanele lui Traian Basescu fac striptease gazetaresc zilnic. Daca ar incerca cineva sa le atraga atentia ca o dezbatere, mai ales pe postul public de radio, reclama echilibru intre pozitiile in disputa, realizatoarele ar pune imediat de un protest impotriva cenzurii. Care protest ar fi preluat imediat de oficioasele prezidentiale in frunte cu Evenimentul zilei.

Tendentiozitatea politica impinsa pana la fanatismul orb explica de ce dezbaterea consacrata votului uninominal a avut drept invitati comentatori din presa recunoscuti pentru cele cateva idei fixe care ii insufletesc: clasa politica din Romania e nenorocita (evident, liderii PD-L neapartinand acestei clase politice), Traian Basescu e un Iisus Hristos fara Maria Magdalena, Parlamentul e o sheahta de derbedei. Fiind vorba de un eveniment ce urma sa se petreaca in ziua respectiva, ne-am fi asteptat ca realizatoarea emisiunii sa-i convoace pe cei implicati in desfasurarea evenimentului, ca sa stim si noi, cei care platim taxa radio, ce se va intampla practic. In locul acestora au fost invitati datatori cu presupusul si nici macar datatori cu presupusul independenti, ci personaje carora le e suficient sa le auzi numele pentru a sti dinainte ce vor spune. Cum a fost, de exemplu, cazul cliseelor rasuflate despre clasa politica din Romania. Desi - repetam - era vorba de un eveniment ce avea sa se intample, invitatii, impreuna cu moderatoarea, au pus la iuteala de un cor care a interpretat aria: Partidele adversare ale lui Traian Basescu se vor da peste cap pentru ca votul uninominal sa nu fie introdus la alegerile din 2008.

Lasand deoparte ca o asemenea certitudine in materie de viitor nu are nici macar vrajitoarea Visinica, participantii la dezbatere n-au suflat o vorba despre un partid care pune bete in roate introducerii votului uninominal: PD-L. N-a trecut soarele de amiaza si liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat ca formatiunea sa pledeaza pentru votarea in procedura de urgenta a Legii votului uninominal in varianta lui Traian Basescu. Parlamentul se afla in fata a doua posibilitati in chestiunea votului uninominal:

1) Sa purceada de urgenta la modificarea Legii uninominalului, adoptata prin asumarea raspunderii.

2) Sa ia in dezbatere un nou proiect de lege, cel scris de presedinte cu cele doua manute ale lui Emil Boc.

S-ar putea ca varianta propusa de vot uninominal respinsa de romani prin neprezentarea la Referendum sa fie mai buna decat cea deja votata de Parlament. Marea problema e ca votul uninominal trebuie introdus inca de la parlamentarele din acest an. Si, avand in vedere ca Legea deja trecuta prin parlament cuprinde prevederea - de importanta exceptionala - ca presedintele Consiliului judetean sa fie ales prin vot direct, prevedere ce n-a fost respinsa de Curtea Constitutionala, Legea Guvernului trebuie adoptata pana la localele din aceasta vara. Legea votului uninominal in varianta Guvernului nu ridica mari probleme in Parlament. Trebuie modificate articolele respinse de Curtea Constitutionala. Obiectiile ridicate de Eugen Nicolicea, un parlamentar PSD care produce pagube inestimabile partidului prin initiativele sale iresponsabile, nu stau in picioare.

Legea in varianta PD-L presupune parcurgerea complicatelor proceduri parlamentare vizand un proiect doar depus. Urgenta constituind-o introducerea votului uninominal chiar din 2008, e de preferat o varianta mai putin revolutionara situatiei in care nu va fi vot uninominal de loc. Ba chiar, daca ne gandim bine, ar fi de preferat o formula mai putin revolutionara celei in doua tururi. Votul uninominal reprezinta inca o necunoscuta in conditiile Romaniei de azi. Nu e nici o nenorocire daca la alegerile din 2008 se experimenteaza o formula mai blanda. Daca ea va fi un succes, nu e nici o problema ca la alegerile viitoare sa trecem la formula revolutionara.

Comisiile juridice bat pasul pe loc in definitivarea Raportului privind corectarea legii asumate de Guvern. Avand in vedere ca e vorba doar de doua articole, sunt sanse ca la alegerile locale si cele parlamentare sa avem vot uninominal. Ca liderii partidelor care au votat legea Guvernului sa intervina si sa aduca la ordine parlamentarii lor din comisii. Singura conditie: Asteptam!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.