Uninominalul s-a blocat deja la comisiile juridice, desi initial liderii politici au dat asigurari ca in doua zile pun in acord legea pe care Tariceanu si-a asumat raspunderea in Parlament cu obiectiile Curtii Constitutionale, semnalate la doua articole. Dar surpriza! Ieri, fiecare partid a venit cu propria propunere de uninominal si, daca tot nu a fost consensul visat, nu a fost nici cvorum ca sa se mai voteze ceva. Ramåne pe saptamåna viitoare... Tergiversarilor din comisii li se adauga si interventia sefului statului, care a cerut Parlamentului sa adopte uninominalul in doua tururi de scrutin pe care l-a supus el la referendum si sa boicoteze varianta lui Tariceanu.

Comisiile juridice s-au impotmolit... la mal si nu au reusit sa transeze cele doua articole semnalate de Curtea Constitutionala. Desi sefii Camerei si Senatului au dat asigurari ca in doua zile legea uninominalului trece de comisiile de resort, lucrurile s-au complicat... Liberalii au venit cu propunerea eliminarii listelor suplimentare nationale, asa cum ceruse si Curtea. PSD a avut propriile pareri - jumatate de mandate sa fie distribuite pe o lista de partid, iar cealalta jumatate - pe liste individuale. De asemenea, social-democratii au mai propus dublarea colegiilor uninominale in sensul ca in fiecare judet sa se organizeze un numar de colegii echivalent cu numarul candidatilor. La randul sau, UDMR vrea ca listele nationale sa se duca la judet si sa se voteze de catre oameni, iar atunci cand este votat candidatul, sa fie votata si lista suplimentara, care e lista nationala. A cincea varianta a venit de la PD-L, care in comisiile juridice a cerut, cum era de asteptat, sa se renunte la actualul model cu delimitare pe colegii uninominale si sa se adopte varianta celor doua tururi de scrutin, incluse in proiectul de uninominal al PSD.

“Punctul de vedere al comisiilor a fost ca, in nici un caz, nu putem schimba structura legii si modelul pe care Guvernul si-a asumat raspunderea. Nu putem reveni la uninominalul in doua tururi de scrutin”, a declarat pentru „Gardianul“, presedintele de sedinta Florin Iordache (PSD). Prin urmare, parlamentarii au primit termen pana saptamana viitoare sa se puna de acord asupra uninominalului pe care fiecare grup il doreste, iar liderii vor trebui sa negocieze pentru acceptarea variantei cel mai bine plasata.

Mai multi parlamentari au propus ca abrogarea actualei legi electorale sa fie amanata pana ce Guvernul da hotararea pentru delimitarea colegiilor uninominale, potrivit noii legi. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atentia ca exista riscul ca Guvernul sa nu reuseasca in termen de 90 de zile sa imparta colegiile si sa se creeze un vid legislativ, in cazul in care actuala lege (cu circumscriptiile electorale) ar fi abrogata. Acest lucru ar putea conduce si la prelungirea actualelor mandate parlamentare. Si deputatul UDMR Marton Arpad a fost de parere ca abrogarea vechilor reglementari trebuie sa se faca dupa stabilirea colegiilor uninominale.