Ultimul Eurobarometru de opinie pune pe primul loc Biserica, iar pe ultimele locuri Justitia, Guvernul si Parlamentul.

Uniunea Europeana a trecut pe al doilea loc in topul increderii romanilor, dupa Biserica si la egalitate cu Armata, arata Eurobarometrul publicat ieri de Comisia Europeana. Astfel, 68% dintre persoanele care au raspuns la un sondaj de opinie realizat de Uniune in toamna si-au exprimat increderea in Uniunea Europeana, acelasi procent care a acordat credit Armatei. Biserica ramine institutia in care romanii au cea mai multa incredere, indicele crescind la 77% dintre raspunsuri, fata de 76% in toamna anului 2006.

UE a cistigat locuri in clasament in defavoarea presei. Daca in 2006 televiziunea si radioul aveau increderea a 73%, respectiv 72% din populatie, toamna trecuta acestea au scazut la 61%, imediat in spatele Uniunii. Presa scrisa si-a pastrat pozitia, 53% dintre romani acordindu-i incredere, mai multi decit au optat pentru Politie, Justitie si Guvern. Comisia a observat ca in ultimii trei ani increderea in Justitie s-a redus puternic in Romania, in timp ce in cele zece state membre care au aderat in 2004 sporeste semnificativ. Parlamentul ocupa in continuare ultimul loc in increderea populatiei, numai 17% dintre respondenti mentionind puterea legislativa la sondaj.

Concluzia sondajului este ca aderarea la UE pare sa fi accentuat exigentele populatiei fata de institutiile conditionate politic si le-a adus, in consecinta, un grad mare de neincredere din partea romanilor.

Eurobarometrul mai arata ca populatiei ii e teama in primul rind de cresterea preturilor, aceasta avind o pondere de 35% in principalele teme de ingrijorare pentru populatie. Apoi vine economia (31%), pensiile (23%), sanatatea (23%) si infractionalitatea (22%). Comisia observa trecerea populatiei de la o tema vaga precum economia, prima ingrijorare a anilor trecuti, la una puternic specificata, anume inflatia. In principal sint mai accentuate temerile legate de costul vietii, arata documentul citat.