Ultimul Eurobarometru de opinie pune pe primul loc Biserica, iar pe ultimele locuri Justitia, Guvernul si Parlamentul.

Uniunea Europeana a trecut pe al doilea loc in topul increderii romanilor, dupa Biserica si la egalitate cu Armata
Ultimul Eurobarometru de opinie pune pe primul loc Biserica, iar pe ultimele locuri Justitia, Guvernul si Parlamentul.

Uniunea Europeana a trecut pe al doilea loc in topul increderii romanilor, dupa Biserica si la egalitate cu Armata, arata Eurobarometrul publicat ieri de Comisia Europeana. Astfel, 68% dintre persoanele care au raspuns la un sondaj de opinie realizat de Uniune in toamna si-au exprimat increderea in Uniunea Europeana, acelasi procent care a acordat credit Armatei. Biserica ramine institutia in care romanii au cea mai multa incredere, indicele crescind la 77% dintre raspunsuri, fata de 76% in toamna anului 2006.

UE a cistigat locuri in clasament in defavoarea presei. Daca in 2006 televiziunea si radioul aveau increderea a 73%, respectiv 72% din populatie, toamna trecuta acestea au scazut la 61%, imediat in spatele Uniunii. Presa scrisa si-a pastrat pozitia, 53% dintre romani acordindu-i incredere, mai multi decit au optat pentru Politie, Justitie si Guvern. Comisia a observat ca in ultimii trei ani increderea in Justitie s-a redus puternic in Romania, in timp ce in cele zece state membre care au aderat in 2004 sporeste semnificativ. Parlamentul ocupa in continuare ultimul loc in increderea populatiei, numai 17% dintre respondenti mentionind puterea legislativa la sondaj.

Concluzia sondajului este ca aderarea la UE pare sa fi accentuat exigentele populatiei fata de institutiile conditionate politic si le-a adus, in consecinta, un grad mare de neincredere din partea romanilor.

Eurobarometrul mai arata ca populatiei ii e teama in primul rind de cresterea preturilor, aceasta avind o pondere de 35% in principalele teme de ingrijorare pentru populatie. Apoi vine economia (31%), pensiile (23%), sanatatea (23%) si infractionalitatea (22%). Comisia observa trecerea populatiei de la o tema vaga precum economia, prima ingrijorare a anilor trecuti, la una puternic specificata, anume inflatia. In principal sint mai accentuate temerile legate de costul vietii, arata documentul citat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.