Trei barbati au fost retinuti in cazul taximetristului impuscat in gura si incendiat saptamana trecuta, in apropierea localitatii constantene Deleni, fiind acuzati de omor deosebit de grav si talharie. Cei trei au fost prinsi ieri in Constanta. Si-au recunoscut faptele, dar fiecare are o alta versiune a celor intamplate.
Politistii spun ca cei trei au ales un taximetrist oarecare pe data de 24 ianuarie din centrul municipiului si i-au cerut sa-i la duca la Independenta. Pe drum i-au cerut soferului sa opreasca si au inceput sa-l loveasca, unul l-a lovit cu pumnii, altul a incercat sa-l stranga de gat cu un siret, iar al treilea a scos arma cu aer comprimat pe care o avea asupra sa si l-a impuscat pe taximetrist. Apoi, cei trei l-au incendiat pe barbat. Potrivit Mediafax, Paul Adam Mecu, 24 de ani, din Harsova, Dumitru Cananau, 34 de ani din Independenta si Cristian Grigoras, 24 de ani, din Garliciu sunt acuzati pentru omor deosebit de grav si talharie. Arma cu care s-a tras si masina taximetristului au fost gasite la Dumitru Cananau, dar oamenii legii nu au reusit deocamdata sa stabileasca cine l-a impuscat pe barbat. Seful IPJ Constanta, chestor Mircea Bargoz, a declarat ca scopul atacului a fost jaful si ca cel mai probabil cei trei planuisera asasinatul pentru ca aveau asupra lor recipientul cu lichid inflamabil.
Hari Bacanu, de 51 de ani, a fost gasit pe un pe un camp din apropierea localitatii constantene Deleni. Acesta fusese batut crunt, impuscat in gura si apoi incendiat. Exista informatii potrivit carora acesta ar fi fost in zona in momentul in care Liviu Bamburic, un om de afaceri din Constanta a fost impuscat. Avand in vedere ca ancheta este la inceput, ramane ca anchetatorii sa stabileasca acest lucru. Este posibil ca taximetristul sa-l fi vazut pe cel sau cei care l-au ciuruit pe omul de afaceri. Asta l-ar fi transformat intr-un martor care i-ar fi putut identifica pe autorii tentativei de asasinat. Aceasta varianta este luata in calcul de procurori. Sa fi fost ucis pentru a fi redus la tacere, in eventualitatea ca ar fi fost martor fara voie la tentativa de asasinat. Potrivit necropsiei, moartea taximetristului a fost violenta si a survenit "ca urmare a unei plagi impuscate cranio-cerebrale", iar leziunile de arsura constatate la necropsie au fost produse postmortem. Conform necropsiei, "celelalte leziuni de la nivelul capului au fost produse de un corp contondent, iar cele de la nivelul zonei abdominale posterioare, prin lovire cu sau de un corp dur". Raportul medicilor legisti probeaza astfel ca barbatul a fost batut crunt inainte de a fi omorat.
Executia
Faptul ca Hari Bacanu a fost impuscat cu o arma indica o executie in stil mafiot, modalitatea bestiala in care a fost omorat nefiind specifica jafului. Ci mai degraba a unei reglari de conturi. Impuscarea in gura este o executie tipic mafiota, aplicata celor care au vazut ce nu trebuia sau au deranjat anumite persoane. Chiar daca in acest moment, dupa retinerea celor trei, varianta jafului pare mobilul crimei, este posibil ca in urmatoarele zile sa apara noi informatii. Procurorii constanteni declarau marti ca in momentul in care Bamburic a fost impuscat, in zona se aflau mai multi taximetristi. "Unii au fost identificati, dar nu au vazut nimic. Exista posibilitatea, este o pista de lucru, ca Bacanu sa fi fost in acel moment in zona si sa fi vazut ceva. Sa-l fi vazut pe cel sau cei care l-au impuscat pe Bamburic. Din pacate, taximetristul este mort si nu mai poate vorbi. Nu ne mai poate spune daca a vazut ceva", declarau anchetatorii inainte de retinerea celor trei. Hari Bacanu era angajat la firma Romaris. Contactati de ZIUA, de la secretariatul firmei ni s-a spus ca in momentul in care un taximetrist efectua o cursa in afara localitatii, era obligat sa anunte la dispecerat acest lucru. Iar cand se intoarce in oras trebuie de asemenea sa anunte. "El era in afara programului. Poate ca de asta nici nu a anuntat. Sau poate ca a plecat cu o persoana cunoscuta. Toate statiile de pe masini sunt prevazute cu un buton de alarma, de panica. Ar fi putut sa-l actioneze, iar prin statie se putea auzi ce se intampla in masina". Hari Bacanu figura ca avand o firma al carei obiect principal de activitate erau constructiile de cladiri si lucrarile de geniu civil. Era unicul asociat al firmei, fiind totodata si administrator. Pe anii 2005 si 2006 bilanturile anuale nu au fost depuse la Registrul Comertului, astfel ca nu se poate sti daca firma avea profit sau mergea in pierdere. "Putea sa fie o firma pe numele lui, dar de aceasta sa se foloseasca alte persoane", declarau anchetatorii.