Actiunile Erste Bank vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 14 februarie, potrivit Petrei Alexandru, director general adjunct al BVB. Erste este prima companie straina care se listeaza pe piata locala de capital. Circa

Actiunile Erste Bank vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 14 februarie, potrivit Petrei Alexandru, director general adjunct al BVB. Erste este prima companie straina care se listeaza pe piata locala de capital. Circa 6.500 de romani, angajati ai Bancii Comerciale Romane, detin actiuni ale bancii austriece, primite in urma schimbului de actiuni BCR- Erste efectuat in 2006. Aceste titluri reprezinta 1% din capitalul Erste Bank.
La acest moment circa 80% din actiunile Erste se tranzactioneaza pe bursa de la Viena, iar 20% la Praga.

IMPOZITARE. Valerian Ionescu, seful Departamentului de Tranzactii si Vanzari Instrumente Financiare Tranzactionate pe Piete Reglementate din cadrul BCR Trading a declarat ca din punct de vedere fiscal, la tranzactionarea actiunilor Erste la Bucuresti se vor aplica mai multe reguli, in functie de natura tranzactiei. In cazul in care atat cumparatorul, cat si vanzatorul sunt din Romania, adica actiunile se cumpara la BVB si se vand tot la BVB, impozitele se vor calcula conform legilor romanesti. Astfel, se va plati un impozit de 16% pe actiunile vandute intr-o perioada mai mica de un an de la cumparare, si 1% pentru cazul cand perioada de detinere e mai mare de un an. In cazul in care actiunile sunt cumparate la BVB si vandute pe pietele de la Viena sau Praga, atunci veniturile se impoziteaza pe baza unei declaratii date de cel care face tranzactia. Daca actiunile sunt cumparate de pe celelalte doua burse, si se vand in Romania, cel care face tranzactia trebuie sa mentioneze si pretul. Din cauza faptului ca titlurile Erste se tranzactioneaza pe mai multe piete de capital, Depozitarul Central din Romania este in permanenta conectat la cel din Austria, unde sunt inregistrate actiunile Erste Bank. Printr-un simplu telefon, actionarul din Romania poate sa-si transfere actiunile detinute la Viena si sa le vanda la un pret mai bun decat cel la care le-a cumparat.

PREMIERE. Listarea Erste aduce, pe langa operatiunile transfrontaliere alte trei premiere. Prima este utilizarea de conturi globale. Acestea sunt conturile deschise de agentii custozi si in care sunt inregistrate toate actiunile aflate in proprietatea clientilor sai, adica ai actionarilor directi ai Erste in acest caz. De asemenea, daca pana acum investitorii la bursa erau obligati sa detina actiunile la momentul initierii tranzactiei, acum investitorul este obligat sa detina aceste actiuni numai la momentul decontarii actiunilor tranzactionate, adica in cea de-a treia zi de la data efectuarii tranzactiei. In acelasi timp, intrarea Erste la BVB aduce cu sine pentru prima oara si institutia ”Market Makerului”. Acestia sunt participanti la piata care se angajeaza sa mentina lichiditatea unei actiuni, utilizand propriul capital. Mai concret, acestia induc in piata in acelasi timp atat ordine de cumparare de actiuni, cat si de vanzare.

CERINTE. Cerintele pe care trebuie sa le respecte Market Makerii sunt, in esenta introducerea de ordine de achizitie/vanzare de minim 200 de actiuni, diferentele intre preturile de cumparare si vanzare trebuie sa fie de maxim 1%. De asemenea, un Market Maker trebuie fie activ pe durata a 70% din timpul unei sedinte de tranzactionare, si are dreptul de a nu fi Market Maker pentru actiune doar trei zile dintr-o luna. Ca facilitati, acesti participanti vor plati doar 70% din comisionul unui beneficiar.
Erste Bank are 316 milioane actiuni, din care toate pot fi trnzactionate teoretic la BVB, pentru ca doar intr-un minut, sa fie transferate la Viena sau Praga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.