Avansul economic anual este cel mai mic din ultimii 6 ani. In ultimul trimestru al lui 2006, economia SUA a crescut cu doar 0,6%.

Cea mai mare economie din lume a evitat recesiunea, insa a crescut sub asteptarile analistilor. In ultimele trei luni ale anului 2007, avansul economic al Statelor Unite a fost de 0,6%, de doua ori mai mic decit asteptarile analistilor. Pe tot parcursul anului 2007, cresterea a fost de 2,2%, comparabila doar cu avansul PIB din 2002 (1,6%). Desi o veste proasta in opinia unor analisti, cresterea din ultima parte a anului trecut indeparteaza pericolul unei recesiuni cel putin pina in a doua parte a anului 2008. Fundamentele teoretice arata ca o economie poate fi considerata in recesiune doar daca se inregistreaza scaderi ale PIB doua trimestre la rind. Stirea va avea influente si asupra Romaniei, care a dovedit o sensibilitate ridicata la evolutiile economiei americane.

Leul si bursa de la Bucuresti au urmat intocmai tiparul pietelor financiare din America de la inceputul crizei subprime. Analistii asteapta acum o diminuare a dobinzii-cheie a FED, masura menita sa incurajeze economia. FED a redus deja rata dobinzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale din toamna anului trecut. In acest timp, administratia Bush negociaza cu Congresul american un pachet de stimulente fiscale, pentru a impulsiona economia.