Presa publica schimbul de telegrame dintre agentia de presa "Tass" si agentia "Reuter". Acum cateva zile agentia "Tass" a primit o telegrama dela agentia "Reuter" din Londra cu urmatorul continut:
"Dupa o comunicare din Copenhaga, ieri seara trupele rusesti au patruns in Basarabia. Rugam confirmarea sau dezmintirea stirii, semnat" semnat ñ Reuter.La randul ei agentia "Tass" a telegrafiat urmatorul raspuns":
"Comunicarea pe care ati primit-o din Copenhaga nu este numai pur si simplu o inventie, ci si o provocare. Va rugam sa ne informati imediat din ce izvoare vía sosit aceasta stire, Tass". Agentia "Reuter" raspunde: "Comunicarea pe care ní am publicatío inca ne-a sosit din Copenhaga, iar aceasta provenea dela o agentie de stiri din Amsterdam".
Nota redactiei: Interesantul schimb de telegrame dintre cele doua agentii si reprodus in randurile de mai sus dezvaluie inca odata ca in ultima vreme se observa o tendinta tot mai raspandita de a se colporta stiri pe deantregul nascocite si tendentioase. Pilda pe care o dau cele doua mari agentii de stiri ñ "Reuter" si "Tass" ñ cea dintai prin modul serios cum a controlat zvonul, iar cea de-a doua, agentia sovietica, prin felul drastic in care a tinut sa dezminta imediat nascocirile privitoare la Basarabia. Aceasta dovedeste dealtfel ca agentiile serioase si temeinic organizate stiu sa spulbere cu promtitudine zvonurile tendentioase si sa apere in felul acesta atmosfera de prietenie in raporturile internationale.
ZIUA, 31 ianuarie 1940