Preturile au crescut cu 8,55%, in mare parte din cauza majorarii tarifelor de distributie.

Facturile vor fi mai mari cu incepere de la 1 februarie Foto: Reuters Tarifele la gazele platite de populatie vor creste de miine cu 8,5%, un procent apropiat de ceea ce cerusera distribuitorii de gaze. Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pina la 2.400 mc) va fi de 989,55 lei/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1.000 mc in cazul E.ON Gaz Romania, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

In acelasi timp, pentru producatorii de gaz romani, Romgaz si Petrom, s-a acceptat o majorare a pretului de vinzare a gazului extras din tara de 5%, pina la 495 de lei/1.000 mc. Toate aceste venituri suplimentare ale producatorilor generate de scumpire vor fi dirijate pentru un fond social de ajutorare a celor mai sarace familii din Romania. Pentru a asigura suportabilitatea pretului, sumele suplimentare colectate de catre producatori ca urmare a acestei cresteri vor fi dirijate catre fondul social, acest lucru fiind stabilit in discutiile cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.

In perioada urmatoare, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", precizeaza ANRE.

Potrivit unor surse din piata, din majorarea tarifelor cu 8,5%, doar un indice de 1,3% reprezinta contributia gazelor din intern, 2% a fost influenta gazului din import iar restul de aproximativ 5% au fost reprezentate de tarifele de distributie. Cu alte cuvinte, cresterea este cauzata, in principal, de majorarea tarifelor de distributie, iar cei mai cistigati vor fi cei doi mari jucatori din tara - Distrigaz Sud, detinut de Gaz de France, si E.ON Gaz, detinut de grupul german cu acelasi nume. Cu toate acestea, ANRE pune pe primul loc la motivele scumpirii evolutia preturilor gazelor din import si abia dupa aceea cresterea tarifelor de distributie.

Inca de anul trecut, Distrigaz Sud si E.ON Gaz, cei doi mari distribuitori din tara, au sustinut in repetate rinduri ca se impune o ajustare a preturilor la gaze avansind procente de crestere cu doua cifre, in timp ce ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dat asigurari ca scumpirea va fi cu o singura cifra. Saptamina trecuta, Distrigaz Sud a cerut statului o scumpire cu circa 10%, apreciind ca o scadere in jurul a 6% nu este acceptabila. Acelasi procent a fost cerut si de E.ON Gaz.

Potrivit ANRE, scumpirea de miine este acceptabila pentru populatie, iar o noua decizie de majorare a tarifelor nu se mai impune pina in trimestrul 3. Atunci se va realiza o noua analiza care sa releve daca o noua ajustare a preturilor este necesara.

Pina la inchiderea editiei, reprezentantii Distrigaz Sud nu isi exprimasera pozitia privitor la ajustarea preturilor stabilita de ANRE. E.ON Gaz nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu.