Bill Clinton, fost presedinte al SUA, a facilitat in 2005 o afacere cu uraniu intre finantatorul fundatiei sale, un magnat canadian din domeniul mineritului, si o firma de exploatare nucleara din Kazahstan, relateaza New York Times in editia elec
Bill Clinton, fost presedinte al SUA, a facilitat in 2005 o afacere cu uraniu intre finantatorul fundatiei sale, un magnat canadian din domeniul mineritului, si o firma de exploatare nucleara din Kazahstan, relateaza New York Times in editia electronica. BANII VORBESC. New York Times noteaza faptul ca, la 6 septembrie 2005 Bill Clinton si omul de afaceri canadian Frank Giustra, imbarcati la bordul unui avion particular, au ajuns in orasul Almaty, din sud-estul Kazahstanului, in cadrul unui turneu filantropic. New York Times mai scrie ca cei doi au participat la un banchet somptuos organizat in cinstea lor de presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a carui dictatura, care dureaza de 19 ani, a redus la tacere orice disident politic. La doar doua zile, Giustra a castigat contracte in trei proiecte cu uraniu, controlate de agentia de stat Kazatomprom. Contractul de anvergura a uimit intreaga industrie a mineritului, transformand o companie mica in una dintre cele mai mari producatoare de uraniu, in cadrul unei tranzactii care in final a valorat zeci de milioane de dolari, suma care a intrat in buzunarul lui Giustra, sustin analistii. La cateva luni de la acest contract, fundatia lui Clinton, a primit din partea lui Giustra o donatie de 31,3 milioane de dolari, care a ramas secreta pana luna trecuta, cand Clinton a facut publica informatia. Donatia, impreuna cu o alta suma, de 110 milioane de dolari, anuntata de Giustra pentru William J. Clinton Foundation, i-au asigurat magnatului un loc binemeritat in cercul prietenilor lui Clinton, un club exclusivist al intreprinzatorilor bogati in cadrul caruia prietenia cu fostul presedinte are privilegiile sale.

CU CIOARA VOPSITA. Motivul invocat de cei doi pentru insotirea lui Clinton in Kazahstan a fost acela ca Giustra dorea sa vada efectele activitatii filantropice a fundatiei fostului presedinte. Alte tari care urmau a fi vizitate in interese umanitare erau India si China. Un purtator de cuvant al lui Clinton a declarat ca fostul sef de stat american stia de interesele din domeniul exploatarii miniere ale lui Giustra, dar ca nu a banuit "vreun efort special in acest sens" si nu a facut nimic pentru a-l ajuta. La randul sau, Giustra a declarat ca a fost in Kazahstan doar ca observator si ca nu a existat nicio discutie cu Nazarbaiev sau Clinton despre aceasta afacere. Mouhtar Djakisev, directorul companiei Kazatomprom, i-a contrazis pe cei doi intr-un interviu, declarand ca Giustra a discutat despre contract direct cu presedintele kazah si ca prietenia sa cu Clinton "a facut bineinteles o impresie buna". Totusi, Djakisev a adaugat ca firma sa a incheiat contractul cu Giustra doar pe baza ofertei facute de acesta. La scurt timp dupa declaratie, Gisutra a afirmat ca si-ar fi exprimat "interesele generale in domeniul exploatarilor miniere" presedintelui kazah, insa nu au discutat despre eforturi depuse in acest sens. Directorul executiv al Bancii Comerciale Canadiene, Neil MacDonald, specializata in contracte de minerit, a declarat ca succesul financiar al lui Giustra se datoreaza "retelei fantastice" de cunostinte ale lui Clinton.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.