Se anunta o noua serie de scumpiri ale alimentelor, dupa cresterea cu 8,5% a tarifelor la gaze de la 1 februarie. Romånii vor cheltui astfel cu aproximativ 20% mai mult pentru aprovizionarea cu carne, lapte, brånzeturi, oua , påine si ulei.

Bugetele romanilor se vor usura semnificativ de luna viitoare, odata cu cresterea cu pana la 20% a preturilor alimentelor. Scumpirile sunt iminente, spun reprezentantii asociatiilor profesionale din agricultura, dupa ce s-a batut in cuie noul tarif al gazelor naturale pentru populatie, cu 8,5% mai mare.

„Pe langa scumpirea gazelor, trebuie sa mai tinem cont si de deprecierea puternica a leului, ca si de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara“, a declarat, ieri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), citat de NewsIn. Daca se tine cont numai de majorarea tarifelor la gaze, alimentele nu ar trebui sa se scumpeasca cu mai mult de 3-5%. „Aceasta crestere se aplica in mod real numai la acele categorii de alimente procesate cu ajutorul gazelor naturale“, ne-a declarat Stefan Nicolae, prese dintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar.

Astfel, este de asteptat ca painea si zaharul - la a caror procesare se consuma o cantitate mai mare de gaze - sa se scumpeasca mai mult. In schimb, majorarea pretului carnii si al produselor din carne ar trebui sa fie mai mica, tinand cont de consumul moderat de gaze naturale.

„Procesatorii de carne nu au nici o scuza sa urce preturile, pentru ca aproximativ 80% din carnea de pe piata romaneasca provine din import. Asadar, vorbim doar de scumpirea a 20% din cantitate“, explica presedintele Agrostar. Aceasta nu inseamna ca unii producatori nu vor profita de ocazie, marind preturile. „Consumatorii trebuie sa stie ca orice scumpire peste acest interval se face din buzunarul lor“, avertizeaza Stefan Nicolae.

Påinea va costa mai mult
Intre timp, patronatele din diferite ramuri incep sa faca socoteli pentru a justifica scumpirile.