A colaborat cu Securitatea! Acesta este verdictul dat de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) in cazul poetului iesean Cezar Ivanescu. Ciudat este ca insusi  Ivanescu, actualul director al Editurii Junimea, si-a dat ac
A colaborat cu Securitatea! Acesta este verdictul dat de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) in cazul poetului iesean Cezar Ivanescu. Ciudat este ca insusi Ivanescu, actualul director al Editurii Junimea, si-a dat acordul inca din 2006 in sedinta Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania privind verificarea sa in arhivele fostei Securitati.

Prima reactie a poetului la auzul verdictului a fost una de negare. „CNSAS nu este o institutie demna de incredere deoarece unii dintre membrii ei ar trebui sa arate livretul militar, sa vedem ce grad aveau“, a replicat acesta. Refuzand orice alta declaratie in cursul zilei de ieri, ramane intrebarea cat va afecta acesta decizie reputatia unuia dintre cei mai apreciati poeti contemporani in opinia criticilor. In mediul cultural iesean, parerile sunt impartite. Unii iau drept adevarat verdictul si tin sa se detaseze de noul „incondeiat“ al breslei. „Intr-un fel ma surprinde aceasta veste. Nu este deloc placut sa auzi ca un coleg de-al tau are un asem enea trecut. Oricum, trebuie analizat in ce context a colaborat cu politia politica. Este posibil sa fi fost obligat sa faca acest lucru“, a declarat scriitorul Nichita Danilov. In opinia acestuia, un astfel de verdict nu mai surprinde pe nimeni. „Acum oamenii sunt mult prea preocupati de ziua de maine, de cum sa traiasca de pe o zi pe alta, incat imi vine greu sa cred ca iesenii vor fi afectati de aceasta veste. In ceea ce priveste lumea culturala, ea s-a obisnuit cu astfel de stiri, insa, repet, este totusi neplacut sa primim asemenea informatii“, a mai spus acesta.

Colegii de breasla spun ca valoarea artistica a poetului nu poate fi stirbita


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.