Problemele din sistemul national de sanatate se acutizeaza. Noul scandal dintre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente a capatat o turnura care ii va afecta tot pe bolnavi. Atat aparatura medicala, cat si medicamentele au devenit doar
Problemele din sistemul national de sanatate se acutizeaza. Noul scandal dintre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente a capatat o turnura care ii va afecta tot pe bolnavi. Atat aparatura medicala, cat si medicamentele au devenit doar surse de bani pentru afaceristi nesatui, in dauna populatiei.
Grav este ca afacerile cu bani publici in lumea medicala sunt greu de controlat. In general, aparatele si substantele folosite de medici pentru sanatatea pacientilor nu sunt foarte cunoscute si putini se incumeta sa controleze circuitul banilor de la spitale spre firmele particulare. Cu atat mai putin un ministru depasit de evenimente precum Eugen Nicolaescu. Aceasta situatie de fapt lasa an de an sistemul sanitar fara finantare si sute de mii de bolnavi in asteptare. Scumpirea medicamentelor este o realitate, iar firmele de "casa" pe profil medical prolifereaza castigand licitatii dupa bunul plac. Desi nu indeplinesc conditiile minime.
Medicamentele, gratie politicii ministrului Nicolescu, au devenit in prezent un lux. "Ministrul nu a avut curajul sa se atinga de producatorii de medicamente. Astfel, preturile au ajuns mai mari ca in UE", a declarat pentru ZIUA, doctorul Sorin Oprescu. El si-a argumentat spusele prin faptul ca Plavixul costa in Romania 90 de euro, in timp ce in Italia pretul este de 42 de euro. Mai mult, liniile de productie aduc la noi in tara insulina, vitala pentru diabetici, cu 4,8 euro unitatea, in timp ce in Polonia pretul acesteia este de doar 1,7 euro. "Toata productia de medicamente este controlata in Romania de firme din strainatate, care impun ce pret doresc desi exista un ordin potrivit caruia costurile trebuiesc corelate cu cele practicate pe piata UE. Nimic din acestea nu se respecta", a continuat Oprescu. El a mai declarat ca adaosul comercial este de 12-13% la distribuitori, desi acestia pretind ca este de numai 8-9%. "Atunci de unde mai vine discountul oferit farmaciilor", intreaba retoric Sorin Oprescu. In plus, mai exista un alt ordin al ministrului Nicolaescu, potrivit caruia o depreciere cu 5% a leului implica rediscutarea adaosului comercial.
Sesizarea SRI
Asociatia Importatorilor de Medicamente (ADIM) nu vor sa mai livreze produsele catre farmacii, incercand un fel de blocada, din cauza cresterii preturilor. Si asa mult mai mari decat cele practicate in Uniunea uropeana. "Este o asociatie. Nu? Atunci vorbim de cartel si dumping. Cazuri in care Consiliul Concurentei ar trebui sa se sesizeze. De sesizat ar trebui sa o faca si Serviciul Roman de Informatii (SRI) fiinca astfel se pune in pericol starea de sanatate a populatiei", a continuat Sorin Oprescu. El recunoaste ca datoriile spitalelor catre furnizori sunt la fel de mari ca in perioada 2004-2005, desi banii alocati acum sunt mai multi. "Cam patru miliarde de euro se aduna pe Casa de Asigurari de Sanatate. Jumatate din acesti bani se duc la medicamentele compensate. Preturile s-au marit si fiindca de pe lista au fost scoase medicamentele ieftine", a conchis Oprescu. Cat despre licitatiile care se fac in sistemul medical, s-a renuntat la licitatiile electronice si se merge pe pretul cel mai mic. Chiar daca asta se face in detrimentul calitatii. Iar preturile, in final, nu sunt chiar cele mai mici.
Firme beneficiare
In peisaj apar si firme care beneficiaza de lacunele sistemului. Spre exemplu, Medicare Technics a castigat din 2001 pana in prezent peste 80 de licitatii organizate de diferite spitale din tara. Marea majoritate a contractelor au fost semnate fara organizarea unei licitatii. Personajul din spatele acestei firme, Mugurel Stancu, este adanc implicat in industria medicala, el fiind actionar sau asociat la mai multe companii aflate in afaceri cu sistemul sanitar. Printre cele mai importante firme controlate de Stancu se regasesc Medicredit Leasing IFN si Medicare Technics SA.
Sarabanda contractelor publice incheiate de Medicare Technics se intinde peste mai toate institutiile medicale din Romania. Nu exista o caracteristica a autoritatilor publice care au fost "penetrate" de aceasta firma. Mai toate unitatile spitalicesti, pe parcursul existentei lor, au cotizat spre Medicare. Singurul lucru care se repeta este legat de faptul ca unele institutii semneaza contracte fara licitatie. Ultima astfel de isprava a costat bugetul de stat 2,7 miliarde de lei vechi, aproape 100.000 de dolari. Pentru acesti bani, firma lui Stancu s-a angajat sa intretina si sa repare mai multe aparate medicale utilizate de Spitalul de Urgenta din Targu Mures. Contractul a fost semnat la data de 12 noiembrie 2007. Oficialii institutiei nu au publicat in Monitorul Oficial numele aparatelor asa ca este greu sa aflam daca nu cumva ele costa mai putin decat plateste institutia publica respectiva pentru intretinere.
Contracte de miliarde fara licitatie
In 22 decembrie anul trecut, Medicare semna un alt contract in valoare de 2,4 miliarde de lei vechi. De data aceasta, firma livra Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi implanturi si proteze auditive. Pentru semnarea contractului, SCR Iasi a organizat o licitatie la care au fost depuse trei oferte. Toate firmele au fost declarate castigatoare pentru ca nimeni sa nu se supere. Spitalele de Urgenta din Cluj si Iasi, Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti sau Institutul Oncologic din Cluj Napoca sunt numai cateva dintre unitatile medicale care au platit sume mai mari sau mai mici catre firma lui Mugurel Stancu fara a organiza o licitatie.
Finantare din paradisul fiscal
Afacerile Medicare Technics cu statul i-au adus profituri importante. La nivelul anului 2006, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproape sapte milioane de euro, conform datelor inregistrate la Ministerul Finantelor Publice. Profitul a fost insa de numai 185.000 de euro, de peste zece ori mai mic decat datoriile totale ale companiei care se cifreaza la 2,6 milioane de euro. O parte din datorii se pare ca sunt catre asociati. In afara de Mugurel Stancu, participatii importante in firma mai sunt detinute de doua companii off-shore din paradisul
fiscal Cipru.
Ochii inchisi pentru datoriile la stat
Managerii spitalelor care au acordat contracte catre Medicare Technics SA nu au observat faptul ca aceasta companie are datorii la bugetul de stat. Conform datelor oferite de Ministerul Finantelor Publice, aceasta firma figureaza cu datorii de 6,3 miliarde de lei vechi. O alta companie la care Mugurel Stancu este asociat, Medicare Optics are de asemenea datorii al bugetul de stat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala declansand procedura de executare silita. Este greu de inteles cum au reusit oficialii firmei sa prezinte un certificat fiscal in momentele in care au semnat contracte pe bani publici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.