Romania ar trebui sa aiba o mai mare vizibilitate in UE, ar trebui sa propuna mai multe teme pe agenda europeana, afirma presedintele Comisiei pentru UE a Parlamentului german, Gunther Krichbaum. Declaratia a fost facuta la conferinta "Rolul si locul
Romania ar trebui sa aiba o mai mare vizibilitate in UE, ar trebui sa propuna mai multe teme pe agenda europeana, afirma presedintele Comisiei pentru UE a Parlamentului german, Gunther Krichbaum. Declaratia a fost facuta la conferinta "Rolul si locul Romaniei in UE dupa Tratatul de la Lisabona", organizata de Asociatia George C. Marshall Romania in colaborare cu Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall.
"Romania nu si-a asumat definitiv rolul in Uniune, desi este membru cu toate drepturile. Sunt insa optimist ca de acum inainte isi va utiliza sansele deschise prin intermediul UE", a spus oficialul german. In opinia sa, soarta provinciei Kosovo, Serbia, Marea Neagra sunt doar cateva dintre subiectele despre care Romania ar putea vorbi in cadrul UE.
Gunther Krichbaum a tinut sa sublinieze ca la nivelul Uniunii trebuie sa existe o opinie unitara si ca esentiala este asigurarea unei mai mari stabilitati in cadrul provinciei. "Europa trebuie sa vorbeasca cu un singur glas, acest lucru este foarte important. Teritoriile nu mai sunt asa de importante si acest lucru ar trebui inteles", a spus Krichbaum. In opinia sa, situatia din Kosovo nu poate fi considerata un precedent pentru alte regiuni separatiste, precum Transnistria sau Osetia de Sud.
Subiectul Kosovo este unul sensibil atat la nivelul Uniunii, cat si in Romania. Asa cum se stie, majoritatea statelor mari membre ale UE sunt de acord cu acordarea independentiei provinciei. Romania si alte cateva tari au anuntat ca nu vor recunoaste o eventuala independenta unilaterala sau declarata a provinciei Kosovo, pentru a nu se crea un precedent pentru alte solicitari de autonomie teritoriala.Serbia ar putea adera la UE in 2014In privinta Serbiei, presedintele Comisiei pentru UE a Parlamentului german a precizat ca alegerile prezidentiale de duminica sunt cruciale, intrucat vor decide daca sarbii vor merge spre UE sau catre Rusia. "Noi dorim sa incurajam Serbia sa se indrepte spre Europa. Acest lucru nu inseamna ca va exista un rabat politic in ceea ce priveste aderarea la UE", a explicat Gunther Krichbaum. El a adaugat, in schimb, ca implementarea se va desfasura destul de repede, astfel incat "in 2014 Serbia sa devina membru al UE". "Daca vom avea o independenta a Kosovo, etnia sarba va fi protejata", a mai spus parlamentarul german.
La finalul unei vizite in Serbia, presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania nu cere nimic in schimbul pozitiei pe care o are fata de problema Kosovo si pentru sprijinul pe care in orice imprejurare este dispusa sa il acorde Serbiei.
"Este doar dorinta si interesul nostru ca un popor vecin si prieten, pe care il respectam, sa-si ia drumul definitiv catre Europa din care face parte", a spus Basescu."Politica externa a Romaniei este confuza"In cadrul aceleiasi dezbateri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca politica externa a Romaniei este reflectarea personalitatilor contradictorii si conflictuale ale presedintelui si premierului. Geoana a spus ca, la un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, "scorul" inregistrat ca nou stat membru este unul dezamagitor, cu precadere in ceea ce priveste politica externa a autoritatilor de la Bucuresti.
"Politica externa a lui Traian Basescu este confuza, impulsiva si neconcludenta, caracterizata de lansarea unor proiecte nascute moarte", a spus fostul ministru de Externe, referindu-se la proiectele presedintelui Basescu privind Marea Neagra si Axa Washington-Londra-Berlin. "De la Guvern avem o politica externa pasiva si reactiva. Din aceasta impletire de personalitati contradictorii si conflictuale, politica externa romaneasca a ajuns in impas", a spus Geoana. Liderul social-democrat a apreciat ca aceasta situatie ridica problema oportunitatii modificarii Constitutiei si a stabilirii precise a atributiilor in materie de politica externa si de securitate nationala intre presedinte si premier.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.