Prin parafarea noului tratat european, Parlamentul de la Bucuresti poate inscrie Romania printre primele tari care dau credit planului de reformare a Uniunii Europene. Iar prin adoptarea noilor reguli de alegere a reprezentantilor, acelasi Parlament
Prin parafarea noului tratat european, Parlamentul de la Bucuresti poate inscrie Romania printre primele tari care dau credit planului de reformare a Uniunii Europene. Iar prin adoptarea noilor reguli de alegere a reprezentantilor, acelasi Parlament poate contribui la revigorarea democratiei participative la romani. Ratificarea Tratatului UE si legiferarea votului uninominal sunt doua evenimente planuite a avea loc, la Palatul Parlamentului, saptamana viitoare. Intre timp insa, la Casa Poporului, in locul unor dezbateri serioase pe teme de reforma interna si internationala, se fac pariuri pe seama prezentei consoartei lui Sarkozy la Bucuresti, Carla Bruni, iar comisiile juridice trag uninominalul de coada. Alesii se pregatesc sa ne serveasca o portie de "bruninominal".
In privinta ratificarii Tratatului de catre Parlament nu avem nici o emotie. Proiectul de Lege a fost aprobat de Guvern in decembrie 2007, iar presedintele a semnat decretul in primele zile ale acestui an. Mai ramane ca Legislativul sa puna, luni, ultima semnatura, asigurandu-ne zgomotos ca Romania a devenit a treia tara, dupa Slovenia si Ungaria, care ratifica noul Tratat european. Aplauze, sampanie, pupat Nicolas, eventual si Carla - daca vine. Au revoir!
Dincolo de festivismul ratificarii importantului document, raman fara raspuns intrebarile legate de modul in care Parlamentul national isi va adapta procedurile de lucru si structura la cerintele Tratatului. Actul european prevede cresterea rolului parlamentelor nationale, prin dezvoltarea unui mecanism care permite acestora sa se asigure ca Uniunea intervine numai atunci cand se pot obtine rezultate mai bune la nivel comunitar. Deocamdata, in Legislativul de la Bucuresti nu se vorbeste nimic nici despre implicarea parlamentelor nationale in afacerile europene, nici despre schimbarile pe care le aduce Tratatul pentru cetateni. Tratatul de la Lisabona plaseaza libertatea si Justitia in centrul prioritatilor sale. In Parlamentul nostru, initiativele de limitare a libertatii de expresie in numele sigurantei nationale sunt in floare. La fel si proiectele care bramburesc legislatia proprietatii, facute in dispretul jurisprudentei europene.
Pe frontul uninominalului s-a mai consumat o batalie cu rezultat previzibil. Comisiile juridice au suspendat discutiile pana saptamana viitoare, cand si-au propus sa elaboreze raportul asupra controversatului act normativ. Corespondenta purtata de seful statului cu liderii partidelor pe tema sistemului de vot dezirabil nu aduce nimic nou, argumentele demagogice uzitate de parti favorizand blocajul.
Sansele ca la viitoarele alegeri sa votam tot liste, nu personalitati distincte, sunt tot mai mari. Iar, daca acest lucru se va intampla, va fi irosita una din putinele ocazii de a reabilita rolul simbolic si institutional al Parlamentului in viata politica romaneasca - sustine Pro Democratia. Un alt efect nefast al esecului uninominalului, sesizat de experti constitutionalisti, ar fi aparitia unui nou blocaj inter-institutional la care Legea fundamentala nu ofera solutii. Nu stim ce se va intampla in cazul in care asumarea raspunderii Executivului pe un proiect duce la o lege nepromulgata. Ajungem iar la Curtea Constitutionala?
Pentru ca tot avem obiceiul sa ne raportam la vecinii bulgari, ar fi de mentionat ca ei n-au inca nici Tratat ratificat, nici uninominal adoptat. De curand, insa, presedintele Parvanov a dat de veste ca e nemultumit de activitatea partidelor, pronuntandu-se in favoarea introducerii unui nou sistem electoral cu elemente majoritare. "Oamenii doresc sa aleaga personalitati si nu politicieni compromisi care se ascund in listele de partid", a aclamat Parvanov, anuntand ca va propune Parlamentului organizarea unui referendum in problema votului uninominal. De urmarit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.