Pentru a maximiza valoarea pachetului detinut la BCR, SIF-urile trebuie sa aiba o pozitie comuna fata de Erste Bank.

Firma de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) estimeaza un potential de crestere intre 23 si 43% pina la sfirsitul anului pentru pretul actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF), sustinut in principal de participatiile valoroase detinute de SIF la Banca Comerciala Romana (BCR).

Conform unui raport de analiza realizat de RCI pentru SIF-uri, cotatia SIF Banat-Crisana ar trebui sa creasca la 3,94 lei. Titlurile societatii de investitii financiare cu sediul in Arad au inchis sedinta de tranzactionare de marti la 2,83 lei. Astfel, pretul actiunilor ar putea urca cu pina la 39,2%. Pentru SIF Moldova, analistii prevad o cotatie de 3,78 lei, aceasta urmind sa avanseze cu 32,6% comparativ cu nivelul de 2,85 lei pe actiune. Titlurile SIF Transilvania pot urca cu pina la 31,55%, de la 1,87 lei la 2,46 lei.

Cea mai mare crestere, de 42,78%, ar urma sa fie inregistrata de SIF Muntenia, la 2,67 lei pe unitate. La inchiderea de marti, actiunile societatii de investitii financiare cu sediul in Bucuresti au cistigat 1,08%, la 1,87 lei. Potrivit analistilor RCI, pretul titlurilor SIF Oltenia poate atinge 4,48 lei. In aceste conditii, cotatia SIF Oltenia ar trebui sa cistige 23% comparativ cu nivelul de 3,64 lei. „Consideram ca recenta corectie suferita de piata reprezinta o oportunitate de cumparare pe termen lung, avind in vedere si potentialul de crestere al SIF-urilor", se precizeaza in raportul amintit.

Analistii RCI au analizat patru scenarii in ceea ce priveste relatia dintre SIF-uri si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR. Conform primului scenariu, Erste va lista BCR la Bursa de Valori Bucuresti, conform obligatiilor din contractul de privatizare. Intr-o alta varianta, Erste va propune societatilor de investitii financiare sa primeasca actiuni Erste in schimbul celor de la BCR. Analistii RCI au luat in considerare si posibilitatea ca Erste sa nu listeze BCR la bursa dupa termenul de trei ani de la incheierea procesului de privatizare. In acest caz, SIF-urile vor putea decide in adunarile generale continuarea platii dividendelor de catre Banca Romaneasca, hotaririle AGA urmind sa fie adoptate cu votul a 75% dintre actionari.

Analistii au prevazut si un alt scenariu in care una dintre societatile de investitii financiare isi va lichida participatia detinuta in cadrul BCR, dar considera ca aceasta varianta are cea mai redusa probabilitate. „Credem ca un astfel de scenariu este putin probabil deoarece ar presupune un comportament irational din partea SIF-urilor. Pentru a maximiza valoarea pachetului detinut la BCR, SIF-urile trebuie sa aiba o pozitie comuna fata de Erste Bank", se mai spune in analiza RCI.