Biblioteca nationala din Danemarca vrea sa cumpere si sa pastreze caricaturile profetului din 2006, care au iscat proteste violente in toata lumea araba.

In 2006, caricaturile cu Mahomed au scos in strada milioane de musulmani.Foto: Reuters Biblioteca nationala din Danemarca vrea sa achizitioneze caricaturile cu profetul Mahomed care au scos musulmanii in strada in 2006. Institutia intentioneaza sa adune toate desenele si sa le pastreze in siguranta pentru generatiile viitoare. „Nu vrem sa expunem operele in public, vrem doar sa fie pastrate si transmise generatiilor urmatoare, deoarece aceste caricaturi au facut istorie in Danemarca", a declarat Jytte Kjaergaard, purtatorul de cuvint al Bibliotecii. Ea a precizat ca toate imaginile vor fi pastrate sub stricta supraveghere intr-o sala cu masuri de securitate destul de drastice. „Unii studenti vor avea acces la ele pentru documentare, dar vor avea nevoie, pentru asta, de o nota scrisa din partea unui profesor universitar", a afirmat Kjaergaard. O parte dintre caricaturi au fost deja donate Bibliotecii daneze, care e considerata cea mai mare din Peninsula Scandinava. Altele urmeaza sa fie cumparate. Institutia se asteapta sa achizitioneze operele la un pret destul de mic, deoarece toate casele de licitatii din tara au refuzat sa se ocupe de vinderea unor obiecte atit de controversate. Muzeul danez al presei a anuntat ca vrea sa prezinte caricaturile in cadrul unei expozitii dedicate libertatii de expresie. „Vor fi expuse alaturi de relatari privind violentele iscate dupa publicarea lor. Ma astept ca astfel reactia lumii musulmane sa nu fie prea dura. Nu vrem sa provocam pe nimeni, intentia noastra e sa informam", a spus Ervin Nielsen, directorul muzeului.

Cu toate precautiile luate, analistii se asteapta ca aceste decizii sa arunce in aer lumea musulmana. Demnitarii de la Copenhaga se tem chiar de reeditarea protestelor violente din primavara lui 2006. Atunci, tarile arabe au fost cuprinse de un val de manifestatii isterice, imediat dupa ce un ziar danez a publicat cele 12 caricaturi in paginile sale. Desenele il infatisau pe profetul Mahomed cu o bomba in turban si in alte citeva ipostaze considerate de islamisti denigratoare. Credinciosii au iesit imediat in strada si au cerut scuze din partea autoritatilor de la Copenhaga. Demonstratiile s-au extins rapid si au devenit tot mai violente. Peste 100 de oameni au murit in timpul protestelor, iar ambasada daneza din Damasc a fost incendiata. In plus, alte citeva reprezentante diplomatice occidentale din lumea araba au fost atacate de multime. Lucrurile s-au calmat dupa citeva saptamini, cind premierul de la Copenhaga, Anders Fogh Rasmussen, a prezentat scuze pentru publicarea caricaturilor.