Fabrica va necesita investitii de circa 170 mil. euro
Inca 1.400 de noi locuri de muncaProducatorul italian Pirelli ar putea deschide o noua fabrica de anvelope la Slatina, identica cu cea existenta, in urma unei investitii de circa 170 milioane euro, a declarat ieri agentiei Mediafax directorul executiv al Pirelli Romania, Enrico Malerba. "In prezent, avem un proiect pentru a construi o noua fabrica de anvelope la Slatina, care va fi finalizat in primul semestru al acestui an. Daca proiectul va fi aprobat, vom incepe constructia noii unitati in cursul verii", a spus Malerba.
El a adaugat ca noua fabrica va avea o capacitate de productie de cinci milioane de unitati pe an si va necesita 1.400 de angajati. In acest an, compania va mari si capacitatea de productie la fabrica existenta, de la 2,5 milioane la 5 milioane de unitati.
Din totalul productiei din Romania, 95% este exportat in tari precum Germania, Franta, Statele Unite ale Americii si regiunea Orientului Indepartat, iar 5% sunt vandute in Romania si tari din Europa de Est. Datorita cresterii capacitatii de productie, pana la sfarsitul anului Pirelli Romania intentioneaza sa creasca numarul de salariati la fabrica de anvelope existenta, de la 1.000 la 1.400, urmand ca la fabrica de cord metalic din Slatina numarul de angajati sa ramana acelasi, respectiv 400 de salariati.Romania se confrunta cu lipsa fortei de munca tinereMalerba a spus ca Pirelli Romania se confrunta cu o criza de personal, insa compania incearca sa gaseasca solutii pentru a atrage forta de munca. "Problema de gasire de personal este una din problemele Romaniei, prezenta la toate firmele mari. Romania risca sa devina o tara in care sa nu existe forta de munca tanara. La nivelul companiei, incercam sa gasim solutii de atragere a angajatilor", a aratat Malerba.
Anul trecut, la nivelul grupului au fost produse 50 milioane de anvelope, dintre care doua milioane in Romania. Fabrica de anvelope de la Slatina a necesitat o investitie initiala de 170 milioane euro, in prezent nivelul investitiei fiind de 200 milioane euro. Cele doua fabrici de la Slatina, de anvelope si de cord, se intind pe o suprafata de 50 hectare, Pirelli producand 15 modele de anvelope, cu 25 de masuri.
Pirelli a inceput productia de anvelope in 1902, iar in prezent detine 24 de fabrici in 12 tari ale lumii. Pirelli Tyre este cel mai mare producator mondial de anvelope premium, avand 24 de fabrici in 12 tari din lume, si puncte de vanzare in 116 state. Anul trecut, grupul Pirelli a raportat vanzari de 4,8 miliarde euro si venituri din exploatare de 401,4 milioane euro. Grupul Pirelli cuprinde companiile Pirelli Lab, Pirelli Broadband Solution, Pirelli Tyre, Pirelli Ambiente si Pirelli Real Estate.In 2004, Grupul italian Pirelli a deschis in Romania, la Slatina, o fabrica de cord metalic pentru anvelope, la care Pirelli detine 80% din actiuni, restul de 20% apartinand grupului german Continental Automotive. In 2006, compania a inaugurat la Slatina o unitate de productie care va ajunge sa realizeze, anual, 4,5 mil. de anvelope pentru masini de teren, in urma unei investitii totale de 170 mil. euro. Pirelli va exporta 90% din anvelopele produse la Slatina. Compania a inceput in ianuarie 2007 constructia unei fabrici care va produce, din 2008, filtre de particule pentru motoare diesel in Parcul Industrial Gorj. Investitia a fost derulata de divizia Ambiente a grupului Pirelli, iar fabrica va deveni operationala in a doua parte a anului 2008, cand va avea 400 de angajati. Fabrica va produce anual peste 1.300 de tone de filtre de carbura de siliciu, material care, montat pe motoarele diesel, poate reduce emisiile de particule cu 90%. In iulie 2007, Pirelli RE, divizia de imobiliare a grupului italian, a intrat pe piata romaneasca printr-un parteneriat incheiat cu UniCredit Ţiriac Bank si isi propune sa devina liderul pietei imobiliare. Pirelli RE a incheiat un joint-venture cu banca, unde Pirelli detine 80%, iar institutia bancara, restul de 20%. Divizia se va concentra asupra dezvoltarii unor platforme locale de gestionare a activelor si de servicii specializate, si asupra atragerii de capital de la companii straine din domeniul financiar pentru investitii in diverse sectoare imobiliare.