In paralel, la Pristina, premierul kosovar Hashim Thaci a anuntat ca provincia Kosovo isi va declara independenta "in zilele urmatoare", indiferent "daca alegerile din Serbia vor fi castigate de Tadici sau Nikolici". "Am venit sa ne exprimam recunost
In paralel, la Pristina, premierul kosovar Hashim Thaci a anuntat ca provincia Kosovo isi va declara independenta "in zilele urmatoare", indiferent "daca alegerile din Serbia vor fi castigate de Tadici sau Nikolici". "Am venit sa ne exprimam recunostinta pentru sustinerea acordata de Rusia Serbiei, care lupta pentru pastrarea Kosovo la sanul ei", a declarat Nikolici in timpul intrevederii cu Medvedev, la care a fost prezent si Borislav Milosevici, ex ambasador iugoslav la Moscova, frate al fostului lider Slobodan Milosevici. Mult mai retinut, candidatul Medvedev la alegerile prezidentiale din Rusia l-a declarat pe Nikolici "un partizan convins al dezvoltarii relatiilor prietenesti dintre Rusia si Serbia". In al doilea tur al prezidentialelor din Serbia, care se va desfasura duminica, se vor confrunta ultranationalistul si pro- rusul Tomislav Nikolic si presedintele in exercitiu, pro-europeanul Boris Tadici, iar cursa se anunta foarte stransa. Nikolici, lider al Partidului Radical Sarb a sosit marti la Moscova, unde s-a pronuntat pentru intarirea legaturilor dintre tara sa si Rusia, angajandu-se sa faca tot ce poate pentru "parteneriatul strategic dintre Belgrad si Moscova" daca va castiga alegerile. Agentiile de presa amintesc ca si pro-europeanul Boris Tadic a fost recent la Moscova, pentru a asista la semnarea unui acord energetic strategic de miliarde de dolari, care va face din Serbia un punct cheie pentru trecerea gazelor rusesti (printr-o ramificatie a gazoductului South Stream) si va intari pozitia Rusiei pe piata energetica europeana. Nikolici a fost primit cu mai putin ceremonial decat Tadici. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.