PARLAMENT - Marea reuniune de la Bucuresti intra in linie dreapta
Desi generos comparativ cu alte tari gazde ale unui summit NATO, Palatul Parlamentului de la Bucuresti a ridicat probleme oaspetilor: spatiile sunt prea mari, nu asigura intimitate si se aude... ecoul!

Institutiile si miile de oameni ce pregatesc Summit-ul NATO care va avea loc in perioada 2-4 aprilie la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, au intrat pe ultima suta de metri. Startul pentru organizarea celui mai mare eveniment gazduit vreodata de Romania a fost dat inca din aprilie anul trecut. Pe langa faptul ca vom fi pentru prima data gazda unui eveniment de o asemenea anvergura, Summit-ul din Bucuresti va fi si cel mai mare din istoria NATO. 3.000 de inalti delegati si 3.500 de jurnalisti sunt asteptati sa soseasca din cele 26 de state membre ale Aliantei, cat si din cele 23 de tari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace. La summit-ul anterior, organizat la Riga, au fost 20 de parteneri pentru pace, de data asta avand trei tari aditionale. Romania a fost aleasa gazda a marelui eveniment in principal pentru pozitia geostrategica in regiune, aflandu-se la granita dintre UE si zonele delicate ale lumii (fostele republici sovietice din zona Caucazului, Rusia si Orientul Mijlociu). Reuniunea la nivel inalt de la Bucuresti ofera Romaniei posibilitatea de a-si crea o imagine pozitiva in sanul Aliantei si nu numai. Potrivit secretarului de stat pentru organizarea Summit-ului, Victor Micula, vor fi prezenti la marele eveniment 55 de sefi de stat si de guvern. Presedintele SUA, George Bush, va avea cea mai numeroasa delegatie - aproximativ 1.000 de oameni. Delegatia Germaniei va numara in jur de 100 de persoane, cea britanica - 80, spaniola - 60. Majoritatea celorlalte delegatii vor fi formate din 20-25 de persoane. Liderii NATO vor sosi pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti in prima si a doua zi a lunii aprilie. O parte va veni cu zboruri charter. Majoritatea delegatiilor va opta insa pentru zborurile de linie. Aeroportul nu va fi inchis celorlalte zboruri, deci cei care si-au facut planuri de calatorie in cele trei zile dedicate summit-ului nu trebuie sa-si faca griji. "Vor putea opera zboruri de linie si in acelasi timp vor putea fi preluate delegatiile", a dat asigurari Micula. Sosirea delegatiilor si primirea lor oficiala va fi transmisa de TVR. Startul lucrarilor va fi dat pe 2 aprilie seara, sub forma unei cine de lucru in format restrans care va avea loc la Cotroceni si la Guvern. Pe 3 aprilie dimineata se vor deschide lucrarile la Parlament, tot aici urmand sa se ia si pranzul. Tot pe 3 aprilie vor fi organizate doua evenimente de gala la Ateneu si la Teatrul National.

CAZAREA. Unde vor sta inaltii delegati? 14 hoteluri celebre de 4 si 5 stele isi vor deschide usile pentru a-i primi pe oaspeti, printre acestea numarandu-se: Marriott, Intercontinental, Ramada Majestic, Sofitel, Howard Johnson, Novotel, Hilton. Potrivit unor surse oficiale, Bush va fi cazat la Marriott, cancelarul german Angela Merkel va sta la Hilton, iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Sofitel. Pentru presa straina au fost rezervate camere la 17 hoteluri, majoritatea distincte de cele unde vor sta liderii tarilor aliate. De asemenea, jurnalistilor le va fi asigurat transportul cu microbuze de la hotelurile unde sunt cazati la Palatul Parlamentului. Daca nu se vor duce insa la unul dintre hotelurile recomandate de organizatori, acestia vor trebui sa-si rezolve singuri problema transportului.

FORD SI MERCEDES PENTRU OFICIALI. 490 de masini obtinute in urma a doua contracte de sponsorizare de la Ford si Mercedes vor fi puse, gratuit, la dispozitia delegatiilor ce vor veni la Bucuresti. "Bush este un caz aparte, dar delegatiile tarilor oaspete vor folosi aceste coloane oficiale puse de noi la dispozitie", a adus lamuriri Micula. Soferii din coloanele oficiale vor fi angajati ai MIRA, SPP, SRI. " Sunt soferi romani care se vor antrena timp de doua saptamani inainte pe masinile din coloane", a precizat Micula. Deocamdata, oficialii de la noi cunosc doar structura delegatiilor oaspete. Pe 10 februarie in cadrul NATO se va deschide un chestionar electronic unde vor fi completate numele membrilor delegatiilor. Atunci vom afla care dintre oaspeti va veni cu sotul/sotia, cu sofer, bucatar, care are sau nu preferinte culinare, tine sau nu dieta.

PENTRU DOAMNE, PLIMBARE IN BUCURESTI. Cu toate acestea, oficialii de la noi se asteapta ca in jur de 70 de inalti delegati sa vina cu sotiile. Pentru acestea va fi pregatit la Bucuresti un program special care va incerca sa imbine Romania traditionala cu cea moderna. Locurile din Capitala care vor fi vizitate nu au fost stabilite inca, dar pe lista se vor regasi muzee importante, precum si unele institutii. Nici cine le va asigura acestora momentele artistice nu se stie inca. Este foarte posibil insa ca distinsele doamne sa se intalneasca cu personalitati precum Nadia Comaneci sau Ilie Nastase.

Citeste si:

PARLAMENTUL, IN FIERBERE. Gazda marelui eveniment, Palatul Parlamentului, se pregateste de zor. Pentru prima data cei de la Secretariatul NATO s-au confruntat cu o problema atipica. "In general ei se confruntau cu lipsa de spatiu atunci cand se organiza un summit. Aici, in Romania, spatiul nu a fost o problema. A aparut insa un alt factor pe care a trebuit sa-l luam in considerare, si anume distantele", a aratat Micula, precizand ca s-a muncit foarte mult pana s-a ajuns la un scenariu de lucru care sa permita gasirea unor sali apropiate. O alta "provocare" a fost aranjarea in imensa cladire a unor spatii intime care sa stimuleze dialogul intre liderii ce se vor afla la Bucuresti. Holurile mari, cu prea multa marmura, vor fi si ele acoperite cu mai multe covoare decat de obicei, precum si cu panouri pentru a evita ecoul. Salile Unirii si Iorga vor fi dedicate marelui eveniment. In acestea, oaspetii se vor strange in jurul a doua mese rotunde, cea din sala Unirii avand un diametru de nu mai putin de 16 metri. Vor mai fi, de asemenea, pregatite 12 sali pentru bilaterale, care vor fi compartimentate pentru ca discutiile sa se poata desfasura intr-un cadru normal. Doua dintre acestea vor fi dedicate exclusiv VIP-urilor. Gazdele vor asigura un sistem de traducere simultana a 22 de limbi.

INNOIRE. Cum e nevoie de tehnica pe masura, la Camera Deputatilor a fost dat startul licitatiilor. Printre altele vor fi achizitionate 140 de calculatoare, 100 de LCD-uri, 50 de aparate de telefonie mobila. Tot Camera Deputatilor se va ocupa si de aranjamentele florale. Vor mai fi achizitionate de asemenea fete de masa, vesela, precum si o masina de spalat vase si o linie noua de autoservire pentru restaurantul Parlamentului. Clubul Parlamentarilor si barul parlamentarilor, precum si alte spatii vor fi folosite pentru catering destinat ziaristilor. Pentru cei 3.500 de jurnalisti vor fi pregatite sali de briefing, 90 de ministudiouri tv si 30 radio. Tot pentru ziaristi, in parcul Izvor vor fi amenajate doua construtii temporare, respectiv doua corturi, unde vor fi 8 ghisee de lucru. Aici se va realiza si controlul anti-tero, dupa care ziaristii vor fi transportati cu ajutorul a sase autobuze RATB spre intrarea din Parlament.

SECURITATEA. In cele trei zile masurile de securitate vor fi maxime. Pentru misiunea destinata summit-ului MIRA va avea pregatiti 10.000 de jandarmi, politisti si pompieri, iar SPP-ul 1.500 de ofiteri ce se pregatesc deja de sase luni pentru acest eveniment. Potrivit SPP, va exista un culoar pentru deplasarea oficialilor de la aeroport pana la Parlament, dar si culoare de rezerva. "La fel ca la Sommet-ul Francofoniei, vor exista coridoare de securitate, de transport, pe anumite bulevarde, fara ca acestea sa fie inchise traficului normal si nu vom afecta grav activitatea cotidiana a celor care se vor afla in apropierea coridoarelor securizate", au precizat oficiali ai SPP, precizand ca in culoarul de securitate vor intra bineinteles hotelurile in care vor fi cazate delegatiile. "Dispozitivul va fi cat se poate de prietenos cu locuitorii Bucurestiului, dar nu va face rabat de la normele de securitate pe care trebuie sa le asiguri unor lideri importanti precum Bush, Sarkozy, Gordon Brown si alti lideri importanti care se vor afla la Bucuresti", a mai aratat SPP.

Pentru informarea cetatenilor cu privire la restrictionarea traficului va fi infiintata o linie "verde''.