Cele mai ridicate valori au fost inregistrate in Bucuresti-Ilfov
Doar in luna decembrie au fost eliberate peste 4 mii de autorizatiiNumarul autorizatiilor pentru constructii emise anul trecut a inregistrat o crestere de 10,9% fata de perioada co
Cele mai ridicate valori au fost inregistrate in Bucuresti-Ilfov
Doar in luna decembrie au fost eliberate peste 4 mii de autorizatiiNumarul autorizatiilor pentru constructii emise anul trecut a inregistrat o crestere de 10,9% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), in 2007 s-au inregistrat cresteri ale numarului de autorizatii in majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai ridicate valori au fost inregistrate in Bucuresti-Ilfov, unde numarul de autorizatii a crescut cu 1.355, in zona centru cu 1.233 mai multe, vest cu 976 de autorizatii, nord-vest cu 825 de autorizatii si sud-Muntenia cu 743 de autorizatii.
Asfel, in luna decembrie a anului trecut s-au eliberat peste 4 mii de autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, dintre care 61% sunt in mediul rural si 39% in mediul urban.In regiunile de dezvoltare Nord-Est s-au inregistrat scaderi drasticeIn luna decembrie a anului trecut, fata de luna noiembrie a aceluiasi an, in profilul regional s-a inregistrat o scadere a numarului de autorizatii pentru cladiri rezidentiale in aproape toate regiunile de dezvoltare, scaderea cea mai mare inregistrandu-se in regiunea de dezvoltare sud-Muntenia, cu 212 autorizatii mai putin, urmata de sud-est (-155 de autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-69 de autorizatii ), centru (-26 de autorizatii ) si vest (-24 de autorizatii ).
In restul regiunilor de dezvoltare s-au inregistrat cresteri relativ moderate ale numarului de autorizatii de costruire eliberate pentru cladirile rezidentiale.
Cu toate acestea, datele furnizate de INS arata ca in luna decembrie a anului 2007, fata de luna decembrie 2006, s-a inregistrat o scadere a numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare nord-est ( -807 autorizatii ), sud-Muntenia ( -443 de autorizatii ) si sud-est ( -273 de autorizatii ).Preturi mai mici pentru apartamente...Potrivit analistilor de la Erste Bank, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor in acest an, in timp ce costurile de achizitie pentru locuintele de lux se vor mentine la acelasi nivel cu cel de anul trecut.
In opinia analistilor, in momentul de fata Romania se confrunta cu o criza a creditelor pentru case si a ofertelor de locuinte. Rata dobanzilor este de 8% si, spun acestia, va creste pana la 9%, in timp ce moneda nationala s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumuturile ipotecare.
"In aceste conditii previzionam ca preturile locuintelor destinate clientilor cu venituri mici si medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor, in timp ce pentru locuintele din clasa de lux preturile vor ramane stabile", se precizeaza in raport.
Potrivit Erste Bank, randamentele pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, se vor majora in acest an cu pana la 0,5 puncte procentuale datorita cresterii primelor de risc din prima jumatate a anului.
In raportul de evaluare al dezvoltatorului GTC cu activitati si pe piata imobiliara romaneasca, realizat de Erste Bank, se arata ca preturile pentru proprietatile comerciale din regiune, mai ales la cele din clasa B si C, se vor reduce cu 8-12%.
De asemenea, banca estimeaza pentru aceasta regiune si o scadere a marjelor de profit pentru proiectele in curs de realizare datorita modificarii randamentelor si presiunii tot mai mari a costului cu forta de munca. "Pe de alta parte, ratele profitului in Europa de Sud-Est au crescut foarte mult in anul 2007. Cu toate acestea, credem ca marginile de profit din Romania ar trebui sa se mentina peste 30%", se arata in raport.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.