Deputatul PSD Eugen Nicolicea se tine cu dintii de incriminarea difuzarii de informatii false ce aduc atingere sigurantei nationale. El a organizat o conferinta de raspuns la adresa Ziua acuzand ca ziarul lupta pentru dreptul de a dezinforma. Pe de a
Deputatul PSD Eugen Nicolicea se tine cu dintii de incriminarea difuzarii de informatii false ce aduc atingere sigurantei nationale. El a organizat o conferinta de raspuns la adresa Ziua acuzand ca ziarul lupta pentru dreptul de a dezinforma. Pe de alta parte, Nicolicea a lasat de inteles ca nici imunitatea parlamentara, nici difuzarea in presa a informatiilor pe surse nu te pun la adapostul unor politicieni jenati de eventualele dezvaluiri sau a unor procurori excesiv de zelosi.
Nicolicea a acuzat ieri mass-media ca lupta pentru dreptul ziaristului de a da stiri false. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa organizata in urma articolului "Nea Catusa", publicat in Ziua, in care s-a dezvaluit ca deputatul in cauza promoveaza un amendament la Codul Penal ce poate fi folosit ca mijloc de intimidare la adresa presei. El a motivat initiativa sa sustinand chiar ca este oportuna. "Pentru cei care militeaza pentru ca ziaristii sa dea stiri false, mai ales sa aduca atingere sigurantei nationale, eu ii felicit. Mai mult, eu voi propune premierea celor care dau stiri false si aduc atingere sigurantei nationale", a precizat Nicolicea. El a avansat si o alta propunere: in cazul in care aduna 10 semnaturi de sustinere de la jurnalisti, el va promova un proiect de lege care sa premieze cu 1.000 de euro ziaristii care difuzeaza o informatie falsa ce aduce atingere sigurantei nationale. Mai mult, deputatul s-a plimbat prin sala in cautarea de jurnalisti amatori de un asa chilipir finantat de bugetul de stat.
"Oricum nu scapa"
Nicolicea a dat explicatii suplimentare in favoarea motivatiei initiativei sale. El a sustinut ca modificarea vizeaza doar actiunile care sunt mentionate in articolul 3 al Legii 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. In respectivul articol sunt definite drept amenintari ale sigurantei nationale tradarea, spionajul, actele de terorism, atentatele, initierea unor organizatii extremiste etc. Cand a fost intrebat in ce categorie se incadreaza declaratiile Monicai Macovei sau ale Codrutei Kovesi, pe care anterior le-a acuzat de difuzarea de stiri false ce aduc sigurantei nationale, Nicolicea a raspuns printr-o alta intrebare: "Dar dumneavoastra la ce alineat al legii va incadrati?" El a raspuns si unor alte posibile cazuri invocate. De exemplu, ce ar putea pati un parlamentar care, intr-o declaratie politica, afirma un lucru ce ar putea intra sub incidenta amendamentului Nicolicea. "Pentru declaratia in sine, parlamentarul are imunitate. Dar pentru prejudiciul creat de declaratia sa este sanctionat si oricum nu scapa", a spus pesedistul. In plus, acesta a recunoscut indirect ca noua prevedere a Legii penale ar putea tinti si ziaristi. "Daca ati adus un prejudiciu Romaniei, va trebui sa justificati, daca se sesizeaza Parchetul, de ce ati dat aceasta stire. Cel care trebuie sa probeze daca s-a adus atingere intereselor si, de asemenea, sa probeze ca stirea este falsa, pentru ca daca stirea nu este falsa, nu intrati sub incidenta legii, este procurorul", a precizat Nicolicea.
Organizatiile de media contesta decizia Comisiei juridice a Camerei Deputatilor de a introduce in Codul Penal, la initiativa lui Eugen Nicolicea, un amendament care ar pedepsi cu inchisoarea comunicarea de informatii false, considerand ca aceasta masura ar putea afecta libertatea de expresie, instaurand un climat de cenzura. Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR - CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Conventia Organizatiilor de Media cer Parlamentului sa respinga amendamentul si sa abroge in intregime articolul 168, alineatul 1 din Codul Penal, care consfinteste acest delict, informeaza un comunicat. "Consideram, de asemenea, ca adoptarea unui astfel de amendament constituie o <<dedicatie>> la adresa vocilor critice din viata politica sau din cadrul societatii civile", se mai precizeaza in document. (A.I.)(R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.