Fostul preot de la Manastirea Tanacu, Daniel Corogeanu au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre sapte si cinci ani. Ieri au si fost ridicati de politistii vasluieni, si dusi la Penitenciarul Vaslui, unde urmeaza sa execute pedeaps
Fostul preot de la Manastirea Tanacu, Daniel Corogeanu au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre sapte si cinci ani. Ieri au si fost ridicati de politistii vasluieni, si dusi la Penitenciarul Vaslui, unde urmeaza sa execute pedeapsa data de judecatori. Mandatul de arestare a fost pus an executare la Manastirea din satul Portari, comuna Zapodeni, ridicata de un om de afaceri vasluian, Dan Agafitei, pentru adapostirea preotului Corogeanu si a celor patru maicute, dupa ce acesta au ucis-o pe Irina Cornici. La Perieni, mama Irinei Cornici s-a rugat la mormantul fetei, multumind cerului ca ucigasii Irinei au fost pedepsiti, desi spunea plangand ca pedeapsa este prea mica in comparatie cu fapta oribila comisa.

Cei cinci au fost gasiti vinovati de moartea maicutei Irina Cornici. Marti, dupa propununtarea sentintei, avocata celor cinci a anuntat ca este dispusa sa mearga pana la Curtea Europeana pentru a-i apara pe clientii sai, insa nu era convinsa ca fostul staret de la Tanacu si cele patru maici mai sunt dispusi sa lupte in instanta. Decizia Instantei Supreme privind condamnarea lui Daniel Coroge anu si a celor patru foste maicute va fi pusa in aplicare de Tribunalul Vaslui.

Incatusati definitiv si irevocabil
Dupa trei ani de judecata, marti, 29 ianuarie Instanta Suprema a dat sentinta definitiva si irevocabila in cazul Tanacu. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat verdictul dat de judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia sa ramana definitiv si irevocabil. In septembrie 2007, Curtea de Apel Alba Iulia a redus cuantumul pedepselor aplicat de Tribunalul Vaslui celor cinci inculpati din dosarul Tanacu. Astfel, judecatorii de la Alba-Iulia a redus pedeapsa data preotului Corogeanu de la 14 la 7 ani de inchisoare, pentru lipsire de libertate in mod ilegal. Fosta maica stareta Nicoleta Sofia Arcalianu a primit sase ani de inchisoare, iar Adina Lucia Cepreaga, Simona Bardanas si Elena Otel cate cinci ani de detentie, pentru aceeasi infractiune. Potrivit legii decizia judecatorilor Instantei Supreme a fost transmisa Tribunalului Vaslui, care a emis ieri mandatele de arestare a celor cinci fosti monahi, iar politistii vasluieni i-au incatusat si dus la Penitenciarul Vaslui.

Avocatul cauta cai extraordinare de atac
Marti, dupa anuntarea verdictului, avocata Maria Ilisei Vasi - reprezentanta preotului si celor patru maicute - a declarat ca in acest dosar va epuiza toata caile extraordinare de atac posibile, respectiv va formula o contestatie in anulare sau revizuirea pe fond a cazului. Mai exact ea va solicita amanarea punerii in practica a sentintei. Avocata a sustinut ca pe parcursul acestui proces au aparut probe noi, care nu au putut fi inaintate. Potrivit legii, insa, in faza de recurs nu se mai administreaza probe, ci se verifica legalitatea deciziei instantei inferioare. Desi avocata pare hotarata sa mearga pana la Curtea Europeana pentru a-si apara clientii, Corogeanu si cele patru maicute par epuizati de procese si au lasat de inteles ca doresc sa se supuna deciziei judecatorilor Instantei Supreme, adica sa isi ispaseasca pedeapsa dupa gratii. Avocata Maria Ilisei Vasi a declarat aseara ca nu va face niciun demers de a atac extrordinar pana nu se va consulta cu clientii sai de care nu este sigura ca doresc sa mai lupte in instanta.

Fragmente din pledoaria lui Corogeanu
“Am recunoscut in fata magistratilor ce au efectuat lucrarile in cauza ca am imobilizat-o pe Irina Cornici pe o targa improvizata pentru a o transporta in biserica in vederea citirii unor slujbe care sa o ajute, fiind convinsi ca este posedata de duhuri diavolesti. Am recunoscut si imprejurarea ca anterior am inchis-o in chilie pentru a o impiedica sa se manifeste in mod anormal, inclusiv pentru a o impiedica sa provoace celorlalte vietuitoare din manastire violente, precum si pentru a-si provoca siesi leziuni, datorita comportamentului deosebit de violent ale acesteia”, se arata in declaratia lui Corogeanu, inclusa in motivarea cererii de recurs. De asemenea, acuzatii au aratat ca nu au procedat la “manopere violente” care sa-i fi produs victimei decesul. “Am procedat asa cum ne-a fost determinat comportamentul de atitudinea victimei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.