Potrivit mai multor surse, nemtii negociaza constructia unei fabrici in comuna Jucu, linga Cluj, unde ar urma sa produca versiunile claselor A si B.

Constructorul german de autoturisme si camioane Daimler negociaza cu Guvernul infiintarea unui centru de productie Mercedes-Benz in tara noastra, un potential loc putind fi Clujul, a declarat, pentru Reuters, un oficial din judetul Cluj. „Se poarta discutii la nivel de virf, intre reprezentantii Daimler si primul-ministru, privind infiintarea unei fabrici de autoturisme in Romania", a declarat oficialul roman pentru Reuters. Potrivit sursei citate de Reuters, nemtii au luat in vizor si Polonia, dar nu s-a luat inca nici o decizie finala cu privire la loc. Informatia conform careia producatorul Mercedes analizeaza optiunea de a construi o noua unitate de productie, in Romania sau in Polonia, din 2011, a aparut marti in saptaminalul german „Automobilwoche", atribuita unor inalti oficiali din rindul companiei germane. Daimler nu a confirmat informatia, dar nici nu a infirmat-o. Germanii ar urma sa produca in noua fabrica noi versiuni ale claselor A si B.

In ceea ce priveste investitia pe care Daimler ar urma sa o faca in Romania, daca va alege tara noastra ca destinatie pentru o noua fabrica, surse din piata au declarat pentru Cotidianul ca este vorba de aproximativ 400 de milioane de euro. De asemenea, sursele noastre ne-au declarat ca, de obicei, investitorii de talia Daimler negociaza cu autoritatile prin intermediul unor firme de consultanta si ca, in ultima vreme, mai multe astfel de companii au initiat discutii cu autoritatile clujene.

Dupa fabrica acelora de la Nokia, Clujul a devenit tinta mai multor investitii straine. In aceste conditii autoritatile locale au aprobat ieri initierea demersurilor privind extinderea cu 170 de hectare a Parcului Industrial Tetarom III din comuna Jucu cu inca 170 de hectare. Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat pentru MEDIAFAX ca extinderea parcului se impune deoarece au fost inregistrate cereri foarte serioase de la diverse companii pentru o suprafata totala de 700 de hectare. Printre cei interesati sint investitori din domenii precum logistica, aeronautica, electronica, componente auto sau productia de automobile si camioane. „Avem oferte concrete din partea unor companii auto care cer suprafete de teren de 30, 150 si 200 de hectare. (...) Acesta este motivul pentru care am cerut extinderea Tetarom III. Acolo am investit deja 20 de milioane de euro in infrastructura si o sa ne oprim undeva la 25 de milioane. Pentru a extinde infrastructura pentru terenul cerut, vom mai investi 2-3 milioane de euro. Oriunde ne-am duce in alta parte, pe un alt teren, ar trebui sa investim alte 25 de milioane de euro", a explicat Gavrea. Potrivit acestuia, terenul de 170 de hectare este proprietatea statului roman si se afla in administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), dupa cum scrie in Cartea Funciara. „Consiliul Judetean Cluj ar trebui sa inainteze un proiect de hotarire de guvern pentru a cere statului roman acest teren", a spus directorul Tetarom.

Daimler, producatorul autoturismelor premium Mercedes-Benz, are o capitalizare bursiera de 53 de miliarde de euro, conform datelor Reuters, si unitati de productie in 17 tari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei. Cunoscut anterior sub denumirea DaimlerChrysler, grupul german s-a separat, in vara anului 2007, la nivel international, de compania americana Chrysler.

Despre istoria Mercedes-Benz puteti citi pe www.cotidianul.ro/select