Senatorul a cistigat alegerile republicane din Florida, ceea ce l-ar putea determina pe rivalul sau, fostul primar newyorkez, sa se retraga.

Reprezentantul Arizonei in Congres, John McCain e aclamat desustinatorii sai la Miami Foto: Reuters John McCain (71 de ani) a cistigat, la limita (36%), in fata contracandidatului sau Mitt Romney (31%) alegerile primare din statul Florida, inainte cu citeva zile de un scrutin important care se va desfasura simultan in 24 de state americane. Presa din SUA sugera, miercuri, ca, in urma acestei infringeri usturatoare, fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, care a obtinut doar 15% din voturi, ar putea renunta la cursa electorala si l-ar putea sustine pe McCain. Pe locul patru s-a clasat Mike Huckabee, cu 13%, urmat de Ron Paul, cu 3%.

In tabara democrata, Hillary Clinton a cistigat, cu 50%, o victorie simbolica, urmata de Barack Obama, cu doar 33%, si de John Edwards, cu 14%, dar cursa democrata in Florida nu va fi luata in considerare. Partidul Democrat a decis sa nu primeasca delegati din acest stat la conventia nationala din vara, din cauza faptului ca democratii din Florida au incalcat regula referitoare la data organizarii alegerilor primare.

McCain, cel mai in virsta dintre candidati, este sustinut in campanie de mama sa, Roberta, in virsta de 95 de ani. Daca va cistiga alegerile, el va fi, in ianuarie 2009, la 72 de ani, cel mai batrin presedinte american (cu doi ani mai in virsta decit Ronald Reagan, investit in ianuarie 1981). In timpul verii, campania sa a pierdut teren, dupa ce din lipsa banilor a fost nevoit sa renunte la multi colaboratori, dar a ramas ferm pe pozitie. In pofida lipsei de popularitate a razboiului din Irak, el a fost unul dintre primii care au cerut trimiterea de intariri pe teren.

Rudolph Giuliani (63 de ani) parea favorit in cursa pentru investitura republicana cind si-a anuntat candidatura, bazindu-se pe faptul ca era un personaj bine cunoscut dupa atentatele din 11 septembrie. In 2001, „Rudy" a devenit un idol datorita reactiei sale rapide, a prezentei pe teren si a compasiunii pentru victime. Revista „Time" l-a numit personalitatea anului in 2001. Giuliani s-a nascut in mai 1944 intr-o familiei italo-americana modesta. Bilantul mandatului sau la primarie (1993 - 2001) este unul controversat. Unii il lauda ca a scazut infractionalitatea in New York si ca a fost un campion al luptei antimafie. Altii ii reproseaza sustinerea neconditionata acordata fortelor de ordine, chiar si atunci cind au gresit, sau stilul autoritar si tonul ironic, precum si viata de familie, dupa trei casatorii si o disputa cu unii dintre copiii sai. „Nu putem cistiga intotdeauna. Dar putem sa incercam intotdeauna sa facem ce este corect. Vom ramine implicati in campanie pentru ca alegerile inseamna mai mult decit un candidat, inseamna o lupta pentru o cauza mai presus de noi insine", a spus Giuliani, care a cheltuit 500 de milioane de dolari in aceasta cursa electorala.

Edwards renunta John Edwards, candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale americane din noiembrie, urma sa-si anunte retragerea din cursa electorala miercuri seara. Edwards nu a reusit sa cistige in nici unul dintre cele patru state in care s-au desfasurat alegeri primare pina acum. Consilierii sai au anuntat ca fostul senator de Carolina de Nord a decis sa nu continue sa participe la alegerile din 5 februarie, care se vor desfasura in 24 de state.