In ciuda faptului ca bancile ofera, mai nou, credite chiar si persoanelor aflate in baza de date a rau-platnicilor, nu putini sunt cei care inca mai apeleaza la camatari pentru obtinerea banilor necesari intr-o afacere sau pentru acoperirea unor datorii scadente.Zeci de familii raman pe drumuri pentru imprumuturi cu dobanda lunara facute la camatari. Acestea nu depasesc in general 20.000 -25.000 de euro. Prin intermediul notarilor, camatarii pot sa-si pacaleasca clientii punandu-i sa semneze acte de vanzare -cumparare in loc de intelegeri pentru imprumuturi. Judecatorii nu pot face nimic atunci cand judeca asemenea spete. Deciziile lor sunt transante. Evacuarea si cedarea locuintelor in regim de urgenta. Astfel procesele intre cei care s-au dat pe mana camatarilor din Timisoara curg pe banda rulanta toate avand un singur verdict : evacuarea.

“Ofer imprumuturi valuta cu garantie imobiliara prin notariat, dobanda 20%”, asa suna anunturile din ziarele de mica publicitate si, desi nu se specifica, dobanda este lunara, nu anuala. Fara giranti si multimea de acte pe care ti le solici ta banca, astfel de anunturi par la prima vedere ispititoare si, mai cu seama, cand ai urgenta nevoie de bani, devin un autentic “colac de salvare” pentru nevoiasi. Chiar si cuvantul “notar”, strecurat subtil in anuntul cu pricina, are rolul de carlig, oferindu-ti iluzia seriozitatii. Cu alte cuvinte, totul se petrece la lumina zilei si, daca esti de buna credinta, nimic rau nu ti se poate intampla. Totusi, in spatele unor astfel de anunturi, se ascund multe capcane. Apeland la ajutorul camatarilor, aparent interesati doar de castigurile rezultate din dobanda, multi timisoreni au ramas fara case...

„Noua, judecatorilor, nu ne ramane decat sa dispunem evacuarea paratilor”
“Avem pe rol foarte multe cauze in care se solicita evacuarea persoanelor care nu au reusit sa achite la termen anumite imprumuturi pe care le-au girat cu locuinta. Desi in unele cazuri se acuza faptul ca acele contracte de vanzare-cumparare a locuintei au fost semnate in conditii de necunoastere a celor stipulate in document, respectiv pierderea casei in cazul nerambursarii sumei imprumutate, in majoritatea dosarelor ajunse pe rolul instantei avem de a face cu oameni care, constient, au girat cu apartamentul imprumuturi modeste. Putem spune ca proprietatea a fost subevaluata de cateva zeci de ori. Actele sunt foarte bine intocmite, camatarii beneficiaza de colaborarea unor juristi cu experienta, asa ca instantei nu-i ramane decat sa dispuna evacuarea paratului, intrucat locuinta nu-i mai apartine. Aceasta practica s-a transformat, cu timpul, intr-un adevarat fenomen, de aceea presa ar avea un rol deosebit in avertizarea potentialilor clienti ai camatarilor, sa deschida bine ochii atunci cand semneaza un act, pentru ca au toate sansele sa ramana fara locuinte. Dupa cum stiti, organele de cercetare penala au avut in vizor, nu cu mult timp in urma, adevarate retele profilate pe aceasta metoda de a achizitiona - cu bani putini si prin intermediul imprumuturilor venite in situatii critice pentru solicitanti - apartamente in cele mai diverse locuri din oras. Presa a mediatizat chiar si cazul unei camatarese din Iasi, care evacuase zeci de persoane din casele cu care s-au girat imprumuturi. Toti cei care au nevoie stringenta de bani ar fi bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si pune casa amanet in contul vreunui camatar”, recomanda un magistrat timisorean care a solutionat, cu regretul de a fi aplicat legea, zeci de dosare privind evacuarea unor victime ale camatarilor.