Din lipsa de cvorum, comisiile juridice au lasat reforma electorala pe saptamina viitoare.

Comisiile juridice ale Parlamentului au finalizat ieri discutiile pe fond asupra modificarii legii privind alegerea senatorilor si deputatilor
Din lipsa de cvorum, comisiile juridice au lasat reforma electorala pe saptamina viitoare.

Comisiile juridice ale Parlamentului au finalizat ieri discutiile pe fond asupra modificarii legii privind alegerea senatorilor si deputatilor, sedinta fiind suspendata din lipsa de cvorum pina saptamina viitoare, cind va fi elaborat raportul asupra acestui act normativ. Cele doua comisii juridice au ca termen pentru depunerea raportului 31 ianuarie.

PNL a venit cu propunerea eliminarii totale a listei nationale de rezerva si repartizarea, in situatie de exceptie (un partid a obtinut mai mult de jumatate de voturi intr-o circumscriptie sau a cistigat toate colegiile existente - n.a.), a mandatelor in functie de scorul general obtinut de respectivul partid. In acest caz, mandatele ar proveni din alta circumscriptie. UDMR a propus mentinerea listei nationale, dar trecerea pe buletinul de vot si votarea acesteia concomitent cu un candidat uninominal. PSD, prin Anghel Stanciu, a propus fie dublarea numarului de colegii, fie aplicarea sistemului mixt german, care prevede ca 50% din mandate se acorda cistigatorilor colegiilor uninominale, iar 50% - de pe o lista judeteana. Presedintele de sedinta, deputatul PSD Florin Iordache, a inchis lucrarile dupa doua ore, pentru ca partidele sa consulte cele patru variante propuse.

Deputatii PD au ridicat din nou problema votului uninominal in doua tururi de scrutin, dar s-au aflat in minoritate. De altfel, tot ieri, liderul PSD, Mircea Geoana, i-a dat un raspuns negativ presedintelui Traian Basescu, dupa ce acesta ii scrisese ca 81,9% dintre votantii PSD la euroalegeri s-au pronuntat pentru acest sistem.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.