Provincia sarba Kosovo isi va proclama unilateral independenta de Serbia, la o saptamana dupa scrutinului din 3 februarie, in cazul in care candidatul nationalist va castiga scrutinul.

„In cazul in care castiga Tomislav Nikolici, este 9 sau 10”, data la care va fi proclamata indepenedena, a declarat o sursa sub protectia anonimatului, citata de Reuters. Daca va iesi invingator candidatul proocidental, Boris Tadici, independenta provinciei sarbe ar putea fi declarata la sfarsitul saptamanii imediat urmatoare sau, cel mai tarziu, pana la incheierea intalnirii ministrilor europeni de externe, din 18 februarie, a declarat aceeasi sursa. Oricum, o eventuala declaratie unilaterala de independenta din partea albanezilor majoritari in provincie (90% din populatie), are sprijinul Occidentului. Acesta “face presiuni pentru luna februarie” a mai precizat sursa.
SUBMINARE. Cu toate acestea, o parte din cele 27 de tari ale Uniunii Europene ar vrea ca data declararii independentei sa fie amanata pana la sfarsitul lunii februarie sau chiar inceputul lunii martie, daca Tadici va castiga alegerile din Serbia. Totodata, o eventuala victorie a lui Nicolici ar compromite cererile de amanare a independentei Kosovo, din cauza faptului ca numele sau si partidul din care face parte au legatura cu razboaiele din anii 90, din fostul spatiu diplomatic, afirma aceeasi diplomati occidentali. Unul dintre ei a declarat: “Sa va asteptati, in cazul in care Nikolici castiga, procesul sa fie accelerat”. Pana atunci insa, Statele Unite si marile cancelarii europene incearca sa “coordoneze” declaratia de independenta a majoritatii albaneze din provincie, dupa doi ani de negocieri cu Serbia, care au esuat in decembrie, anul trecut. La randul sau, Uniunea Europeana se pregateste sa mobilizeze 1.800 de politisti intr-o misiune care o va inlocui pe cea a Natiunilor Unite.
INGRIJORATå. Dintre tarile care au intrat prin ultima extindere a UE, Bulgaria pare a fi cea mai ingrijorata de soarta Balcanilor, iar ieri, la o reuniune a consiliul guvernamental de securitate, a insistat pentru o “perspectiva europeana” in ceea ce priveste Serbia. “Orice s-ar intampla in politica interna a Serbiei, orice s-ar intampla cu Kosovo, este important pentru noi ca Serbia sa progreseze si sa devina intr-o zi membra a Uniunii Europene”, a declarat ministrul de externe, Ivailo Kalfin, la conferinta de presa, la sfarsitul reuniunii. Kalfin a precizat ca Bulgaria este “una dintre putinele tari care reusesc sa intretina un dialog destul de bun si relatii de incredere cu autoritatile din Serbia si Kosovo”, iar premierul Serghei Stanisev a reamintit ca “Bulgaria este situata la 45 de kilometri de Kosovo, are o frontiera de 350 de kilometri comuna cu Serbia, tara prin care trec marfuri si pasageri bulgari inspre si dinspre tari din Uniunea Europeana. “Cazul Kosovo inseamna un lucru pentru Portugalia, Danemarca sau Olanda, din punct de vedere pur geografic, si un alt lucru pentru Bulgaria, care a suferit cel mai mult din cauza embargoului (...) si a razboaielor de dupa destramarea Iugoslaviei”, a adaugat Stanisev. FARA SPRIJIN. Pe de alta parte, premierul sarb, Vojislav Kostunita, i-a dat o lovitura lui Tadici, anuntand ca refuza sa-i acorde sprijin in cel de-al doilea tur de scrutin, pentru ca i-a respins propunerea de extindere a acordului de coalitie. Sprijinul lui Kostunita era considerat ca fiind esential pentru Tadici, pentru a-si spori sansele unei victorii intr-un scrutin foarte strans. “In acelasi timp, vreau sa spun clar ca nu il sprijinim nici pe candidatul partidului radical”, ultranationalistul prorus Tomislav Nikolici, a mai precizat Kostunita. El ii ceruse presedintelui, in schimbul acordarii sprijinului in alegeri, sa renunte la semnarea Acordului de Asociere si Stabilizare cu Uninea Europeana, daca aceasta va trimite in kosovo o misiune de coordonare a independentei provinciei sarbe.