Fostul secretar general al MECT va depune in aceasta dimineata plingerea penala impotriva premierului Tariceanu, dupa ce procurorii i-au cerut sa vina personal la Parchet cu sesizarea trimisa prin fax acum trei zile.Adrian Gorun este hotarit sa-l trimita peTariceanu in fata procurorilor Fostul secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) Adrian Gorun va depune in aceasta dimineata la Parchetul General o plingere penala impotriva premierului Tariceanu, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si asociere in vederea savirsirii unor infractiuni. Gorun ceruse printr-un fax in urma cu trei zile extinderea cercetarii penale si asupra sefului Guvernului in dosarul in care sint acuzati pentru aceleasi infractiuni liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, deputatul Pantelimon Manta si seful Corpului de Control al Guvernului, Emanoil Negut. Procurorul de caz, Catalin Ciort, i-a transmis insa ieri lui Gorun ca trebuie sa depuna personal plingerea impotriva lui Tariceanu. Gorun, care este si rectorul Universitatii „Constantin Brancusi" din Tirgu-Jiu, il acuza pe seful Guvernului ca l-a mutat recent la cererea lui Morega din functia de secretar general al MEC in cea de secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza. „Decizia primului-ministru prin care sint «trecut» de la MEC la CNP este actul administrativ - abuz excesiv de putere - prin care primul-ministru aplica vointa politica, dar mai ales clientelara a lui Morega Dan Ilie", se arata in cererea adresata Parchetului de Gorun.

Rectorul Gorun face trimitere la o scrisoare din vara anului trecut a lui Morega catre Tariceanu. „In iunie 2007, Morega a transmis sub semnatura proprie o scrisoare catre Tariceanu, in care aminteste de o intelegere din luna martie 2007 cu acesta privind scoaterea mea din functia de rector pe motiv de incompatibilitate si mutarea mea de la MEC intr-o alta autoritate din afara judetului Gorj", ne-a declarat ieri Gorun. Potrivit acestuia, dupa aceasta scrisoare, Corpul de Control al Guvernului condus de Emanoil Negut a inceput verificarea activitatii sale la MEC, cit si la universitate. „Au stat cinci saptamini in control la universitate si la Bucuresti, dar nu au trimis rezultatele verificarii din luna august nici acum. Eu am depus dupa aparitia scrisorii lui Morega atunci o plingere la Parchet impotriva lui Morega si Manta si ulterior impotriva lui Negut", a precizat Gorun. Acesta spune ca a aflat de la televizor de schimbarea sa din functia de la MEC. „Am citit pe manseta la Antena 3 si apoi in Monitorul Oficial ca am fost mutat. Nu am primit nici o instiintare", a mai declarat Gorun. Paralel cu actiunea la Parchet impotriva lui Tariceanu, rectorul Gorun a inaintat la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare a deciziei Guvernului de mutare a sa la Comisia de Prognoza. Comisie unde Gorun este decis sa nu mearga in nici un caz. „Eu nu ma duc acolo. Ei invoca eficientizarea activitatii. Ma muta pe mine profesor universitar in domeniului invatamintului la Prognoza si il aduce pe cel de acolo, un inginer, care nu are studiile necesare, la invatamint. Eu nu sint la mila lui Popescu Tariceanu! Premierul a cazut in aceasta capcana a lui Morega", spune Adrian Gorun.

Scrisoarea lui Morega prin care cerea schimbarea din functie a lui Adrian Gorun nu este singurul motiv de conflict dintre cei doi. In luna iulie a anului trecut, Morega isi pierdea titlul de doctor al universitatii conduse de Gorun. Totodata, fiul rectorului Gorun este implicat si in aparitia inregistrarilor convorbirilor telefonice prin care Dan Ilie Morega ar fi solicitat bani de la institutiile publice pentru campania electorala a PNL. Cazul a ajuns in atentia procurorilor DNA.

Morega, „uluit" de acuzatiile DNA Liderul PNL Gorj s-a prezentat ieri la DNA pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile in dosarul in care mai este implicat si ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Dan Ilie Morega a declarat la iesirea din sediul DNA ca este nevinovat si ca este „uluit" de noile acuzatii, de dare de mita. Procurorii DNA sustin ca Morega ar fi intervenit, la cererea lui Pacuraru, la directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexurilor Turceni si Rovinari pentru ca societatea fiului ministrului Muncii sa obtina contracte. Convorbirea celor doi ar fi fost inregistrata. Liderul liberalilor va reveni la DNA in 7 februarie, data la care a fost citat de procurori. Pe numele lui mai exista alte doua dosare penale: unul se refera la stringerea de fonduri pentru partid, in cel de-al doilea este acuzat de denunt calomnios. (D.L.)