ALINIERE - Autoritatile se contrazic in continuare
Tarifele la gazele naturale livrate populatiei vor creste de la 1 februarie cu 8,5%, chiar daca guvernantii anuntau ca nu se vor face majorari. Gazele naturale livrate po&sh
ALINIERE - Autoritatile se contrazic in continuare
Tarifele la gazele naturale livrate populatiei vor creste de la 1 februarie cu 8,5%, chiar daca guvernantii anuntau ca nu se vor face majorari. Gazele naturale livrate po­pulatiei vor fi mai scumpe de la 1 februarie cu 8,5%. Majorarea soseste in ciuda asigurarilor date de primul mi­nistru, Calin Popescu Tariceanu, si de Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, ca tarifele nu vor creste pana nu se va gasi o solutie pentru protejarea populatiei. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), clientii Distrigaz Sud vor plati la un consum anual sub 2.400 de metri cubi suma de 989,55 lei pe mia de metri cubi, in vreme ce E.ON Gaz Romania va percepe 983,1 lei pentru aceeasi cantitate. Varujan Vosganian declara la inceputul lunii ianuarie la Vaslui ca tarifele nu se vor schimba. Scumpirea vine dupa ce, inca din decembrie 2007, distribuitorii de gaze naturale au anuntat ca, din cauza cota­tiilor internationale ridicate, pretul gazelor ar trebui sa se mareasca de la 1 ianuarie cu 10%, urmand ca, pe tot anul 2008, ta­rifele sa urce cu 30%. Vosganian prognoza recent ca, pe tot anul 2008, pretul la gaze natu­rale va creste sub rata inflatiei de 3,8%, plus/minus 1%. ESTIMARI. Pentru perioada urmatoare, prognozele privind pretul gazelor sunt contradictorii. ANRE precizeaza ca in trimestrul al doilea “nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi”. In schimb, Distrigaz Sud estima in urma cu o saptamana ca, din cauza mentinerii barilului de titei la cotatii situate in jur de 90 de do­lari, gazele se vor mai scumpi o da­ta in luna aprilie. In cazul in care CE va determina Ro­ma­nia sa alinieze preturile gazelor na­turale din productia interna cu cele europene pana la finele lui 2008, ta­rifele ar trebui sa urce cu inca 60%. Alimentele se vor scumpi Preturile produselor alimentare vor creste cu pana la 20%, aceasta majorare fiind determinata de scumpirea gazelor, dar si de deprecierea leului sau de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara, a declarat Dragos Frumosu, prese­din­tele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Scumpirea va fi determinata de deprecierea leului, pretul la combustibil si scumpirea gazelor. Astfel, preturile se vor modifica in etape, incepand din 1 februarie, urmand ca cea mai mare majorare, de pana la 20%, sa se aplice din luna martie. Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat ca producatorii din sector cauta solutii pentru a rezista pe piata. Acesta a precizat ca unica solutie pentru iesirea din situatia de criza este reducerea TVA pentru paine si pentru faina. “Guvernantii trebuie sa inteleaga ca reducerea TVA este singura solutie. Ar trebui identificate meto­de pentru limitarea adaosului comercial”, a explicat Marin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.