Un microbiolog din State a realizat un studiu pornind de la felul in care George Costanza isi inmoaie cartofii prajiti in sos.

Confruntarea lui Costanza cu Timmy pe tema numarului optim de cufundari ale cartofului prajit in sos n-a stirnit doar hohote de ris, ci si preocupari academice. Dupa ce s-a uitat la o reluare a unui episod din 1993, profesorul Paul L. Dawson si-a pus studentii sa cerceteze daca si in ce masura inmuierea unui biscuit muscat poate contamina un sos cu microbi din gura muscatorului. Rezultatele experimentului vor fi publicate anul acesta in „Journal of Food Safety", scrie „New York Times".

Episodul care sta la baza studiului stiintific il arata pe George Costanza la o pomana introducind un cartof prajit in sos, muscind si apoi introducind din nou acelasi cartof in sos. Timmy, fratele prietenei sale, il vede si se scandalizeaza, spunindu-i ca ar fi putut la fel de bine sa-si bage toata gura in bol. George mai vrea sa imbaieze o data chipsul in castron. Timmy incepe sa se lupte cu el pentru a-i lua cartoful.

La inceput, profesorul Dawson se astepta ca rezultatele experimentului sa-i ia partea lui George si ca transferul de microbi de la gura la cartof si apoi la sos sa fie inexistent sau macar insesizabil. Insa ceea ce a aflat l-a surprins. Echipa de noua studenti le-a spus voluntarilor sa muste dintr-un biscuit si sa il inmoaie apoi trei secunde in diferite tipuri de sos. Apoi echipa a analizat sosurile si a descoperit ca, la trei pina la sase inmuieri duble, acestea se contamineaza in medie cu 10.000 de bacterii, din care intre 50 si 100 pot ajunge pe cartoful prajit si in gura unui comesean. Studentii au gasit cele mai putine bacterii in sosurile acide sau in cele groase, precum sosul de brinza sau de ciocolata.

„Inainte sa te atingi de sos la o petrecere, pune-ti urmatoarea intrebare: «Sint dispus sa ma sarut cu toata lumea de la petrecerea asta?». Pentru ca nu stii citi dintre ei inmoaie de doua ori", e nevoit Dawson sa-i dea dreptate lui Timmy. „E imbucurator ca, dupa 15 ani, serialul continua sa existe in peisajul cultural. Dar asta imi aminteste de gluma lui Jerry despre cercetatorii care au creat pepenele fara simburi", spune Peter Mehlman, scenaristul care a scris episodul cu sosul, referindu-se la un altul, in care Seinfeld isi batea joc de temele stupide de cercetare. „Cercetatorii astia isi spun: «O, desigur ca mii de oameni mor fara rost. Dar eu ma concentrez pe pepene. Chestia asta cu simburii trebuie sa se termine! Ati incercat vreodata sa dezlipiti un simbure ud de pe podea? E aproape imposibil!»", comenta Seinfeld.

Scenariile episoadelor din „Seinfeld", pe www.cotidianul.ro/select