Marti, de fata cu presa, premierul Romaniei a facut o mica criza de nervi. Neobisnuita pentru domnul Tariceanu, ea s-ar putea repeta in curind.

Greu de crezut ca explozia nervoasa a lui Calin Popescu Tariceanu la adresa Comisiei Europene e 100% furie. E an electoral si, fatalmente, declaratiile sau chiar umorile pe care le exhiba politicienii trebuie citite si in aceasta grila. E an electoral - o stie toata lumea; prin urmare, politicienii isi fac si calcule. Unii vor sa fie „barbati" si sa se ofere drept pilde vii de demnitate. Este exact ceea ce a incercat sa faca marti premierul Romaniei cind s-a rastit la pretentiile Comisiei Europene de a-si da cu parerea in legatura cu programul fiscal pe termen lung al Romaniei.

Cind nu esti un bun actor si cind nu ai in portofoliu citeva fapte solide, greu contestabile, care sa poata sustine o eventuala perceptie favorabila tie, e foarte riscant sa joci roluri grele. E aiurea sa te dai mare barbat politic, in vreme ce tii cu dintii de o aberatie numita taxa auto. E greu sa pretinzi aplauze pentru viziunea ta atunci cind bagi in fibrilatii bugetul tarii pentru ca tu arunci iresponsabil cu banii, ca la o petrecere de manele, fiindca tii cu orice pret de scaunul tau si de protejarea privilegiilor unei gasti. Suna penibil sa suieri nervos ca „toti vreti autostrazi, un standard de viata ridicat, dezvoltare rurala" cind, desi ai stat 3 ani la butoane, acum, cind se trage linie, nu poti sa inaugurezi decit autostrada construita de Ceausescu si, eventual, citeva zeci de gropi recent aparute pe Autostrada Soarelui. In general, e bine sa te abtii sa faci „arogante" cind, desi ai fost desemnat sa pui in practica politici publice, tu nu ai facut altceva decit sa derulezi chestiuni meschine, politicianiste.

Poate ca nu va mai amintiti - asta nu e prima data cind premierul Tariceanu joaca rolul liderului politic autohton responsabil si iritat de „lectiile" UE. In preambulul campaniei pentru euroalegeri, liderul PNL spunea transant ca „vechilor state UE li s-a urit cu binele. S-au plictisit, nu mai sesizeaza ce importante sint valorile fundamentale ale democratiei: libertatea individului, libertatea de exprimare, libertatea de deplasare, libertatea de a intreprinde". Scurt pe doi!

In citeva zile, de la Comisia Europeana o sa ne vina un nou „cartof" fierbinte: Raportul. Va fi, nu e nici un dubiu, dur pe domeniul justitie. Dupa cum a inceput, Calin Popescu Tariceanu va avea o noua oportunitate sa condamne cruda Comisie ca vine si ne da iarasi „lectii". Un adevarat „barbat" politic si „demn" nu accepta niciodata sa i se dea lectii, chiar daca acestea contin adevarul pur.